Saša Novak, rock gitarista

Muzika kao spas u sumornom svijetu Saše Novaka

Muzika - regija Show Time

Sjajni Saša Novak Radulović, čuveni gitarist Psihomodo popa u razdoblju od ’85. do ’95. godine, službeno je objavio singl ‘Sumoran svijet’, novu verziju pjesme njegovog prvog benda Nužni izlaz s početka 80-ih.

Riječ je o pjesmi koja se nalazi na njihovom demu iz 1982. Tek 17-godišnjak, Novak je tada napisao i glazbu i tekst, a potom i otpjevao original koji je izražavao njegovu mladalačku pobunu protiv okoline i proglašavao muziku jedinim izlazom iz naslovnog ‘sumornog svijeta’.

Danas je Saša Novak veteran, iza kojeg stoji rad s najistaknutijim imenima ovdašnje glazbe (Ivan Piko Stančić, Drago Mlinarec, Dino Dvornik), te producent s prebivalištem u Frankfurtu, gdje vodi vlastiti studio.

Rock grupa Nužni izlaz

Na povratničkom koncertu Saše Novaka, 31. 3. u zagrebačkom klubu Hard Place s njim su na sceni bili ritam sekcija Ivan Piko Stančić & Marino Pelajić a.k.a. Udo Barakudo, klavijaturista Toni Markulin, te Robert Mareković, Davor Viduka (K3P), Alen Jovanović (Goblini) i Saletova kćerka Filia.

Da bi očuvao izvornu poruku, ali i učinio je kompleksnijom, Novak na ovoj verziji vokalnu dionicu dijeli upravo sa svojom talentiranom kćerkom Filijom, pretvarajući je u zanimljivi dijalog između generacija.

Pojašnjavajući tu svoju ideju, Novak je izjavio: ‘Pokušao sam tom interpretacijom isto ‘smanjiti’ jaz generacija, na taj način što pjevam kako mi roditelji razumijemo potrebe svoje djece, kako razumijemo razmišljanja i njihove osjećaje, njihove strahove, njihov pogled na budućnost života u ovom ‘nesigurnom’ (sumornom) svijetu.’

Pored te zrele komponente, pjesma je zadržala svoj temeljni rockerski naboj, uz vrlo efektan aranžman s pratećim vokalima u refrenu, što će se zasigurno svidjeti obožavateljima pravog gitarskog zvuka.

‘Sumoran svijet’ je moguće poslušati na: https://soundcloud.com/user-661594893/sumoran-svijet