FENA Novost: SDPBiH: Pobjeda ZAVNOBiH-a u državnom parlamentu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-12-15 11:36:14

SDPBiH: Pobjeda ZAVNOBiH-a u državnom parlamentu

 

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) – Socijaldemokratska partija BiH ocijenila je danas da usvajanje prijedloga Denisa Bećirovića o afirmiranju zavnobihovskih vrijednosti i ustanovljenju nagrade ZAVNOBiH-a na 39. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predstavlja prvu pobjedu zavnobihovskih, antifašističkih i demokratskih vrijednosti u postdejtonskoj državi Bosni i Hercegovini.

– Demokratskim glasanjem, u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predstavničkog doma PS BiH, definitivno je potvrđeno da nema nikakve dileme da je je 25. novembar legalni Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da u narednom periodu trebamo svi zajedno osmišljeno afirmirati ovaj praznik. Jedan od načina afirmacije je i ustanovljenje Zakona o nagradi ZAVNOBiH-a na državnom nivou – navodi se u saopćenju.

SDPBiH ocjenjuje da jučerašnje glasanje u državnom parlamentu predstavlja novu i nezaobilaznu činjenicu koja se u narednom periodu neće moći nikako ignorirati i zaobići.

– Poslije ovakvog ishoda glasanja, svaki pokušaj Milorada Dodika da apelacijom ospori ZAVNOBIH i Dana državnosti Bosne i Hercegovine predstavljat će u još većoj mjeri običnu političku besmislicu i promašaj – stoji u saopćenju. 

U obrazloženju ovog prijedloga Denis Bećirović je, pored ostalog, rekao da hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine nema događaja uporedivog sa ZAVNOBiH-om.

– Ne postoji historijska paralela ZAVNOBiH-a. Ne postoje dokumenti, izvorno i provenijencijom, identičnog ili sličnog sadržaja i značaja, kojim se na takav način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine. Ni jedna predzavnobihovska epoha ne može da pokaže takvo svjedočanstvo. Zato danas s ponosom obilježavamo najgrandiozniji, najsjajniji i najznačajniji datum u dugoj historiji naše države – rekao je Bećirović.

(FENA) F.F.

http://ift.tt/2gE5Cwn