FENA Novost: Tomljanović: Ko će snositi posljedice jer RS nije provela odluku Ustavnog suda?

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-02 13:57:49

Tomljanović: Ko će snositi posljedice jer RS nije provela odluku Ustavnog suda?

BANJA LUKA, 2. novembra (FENA) – Šef Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Tomislav Tomljanović smatra da Zakon o Danu RS-a, koji je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a 25. oktobra, nije usklađen s odlukom Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a te nije ni u skladu s Dejtonskim sporazumom.

Napomenuo je da je Ustav RS-a usklađen s Dejtonskim sporazum, u dijelu koji govori o konstitutivnosti naroda, kao i njenim obilježjima te da ovaj zakon nije u skladu s tim članom.

U ovom klubu danas nije bilo saglasnosti o pokretanju pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda na Zakon o Danu RS-a, a Tomljanović je na pres-konferenciji iznio svoj stav da se ovim zakonom mora ispoštovati volja svih konstututivnih naroda i ostalih.

-Ko će snositi posljedice, jer nije provedena odluka Ustavnog suda BiH – upitao je on.

Usvojeni Zakon o Danu RS-a, naveo je, ne slijedi ni odluku koja je ponuđena građanima da se izjasne na referendumu 25. septembra, u kojoj je bilo pitanje da li su za to da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS-a.

Tomljanović ističe i da se postavlja pitanje kako će se slaviti 9. januar kao Dan RS-a, jer je njime propisano da će Vlada svojom odlukom urediti način obilježavanja i praznovanja Dana RS-a.

-To onda i nije zakon, jer bi morao jasno i decidirano regulirati kako se šta slavi – smatra Tomljanović.

Komentirajući hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, Vojne policije HVO-a i policijskih struktura zbog optužbi za počinjenje ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja, Tomljanović je dodao da on nema podataka da su počinili zločine.

(FENA) L.A.