FENA Novost: Osmanović na Konferenciji ministara nadležnih za oblast sporta Vijeća Evrope

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-28 20:12:03

Osmanović na Konferenciji ministara nadležnih za oblast sporta Vijeća Evrope

SARAJEVO, 28. novembra (FENA) –  Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvuje na 14. konferenciji ministara nadležnih za oblast sporta Vijeća Evrope, koja se održava u Budimpešti.

Evropski prošireni parcijalni sporazum o sportu (EPAS) i Ministarstvo ljudskih resura Mađarske domaćini su ovogodišnje Konferencije minstara sporta, na kojoj će se naglasak staviti na dva ključna problema trenutno u ovoj oblasti, a to su etička pitanja u sportu – borba protiv dopinga i namještanja utakmica, saopćeno je iz kabineta ministra Osmanovića.

– Članice EPAS-a koje su usaglasile tekst, pristupit će ratificiranju Konvencije Vijeća Evrope o manipulaciji na sportskim takmičenjima. Bosna i Hercegovina će u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima u narednom periodu poduzeti korake kako bi i ona bila potpisnica ove vrlo važne konvenvcije u oblasti sporta – pojašnjava Osmanović.

Na Konferenciji će se voditi rasprava o jačanju saradnje između vladinih i nevladinih organizacija za bolje upravljanje u sportu. Zajednički je interes svih članica da se usvoje jedinstvene i odgovarajuće metode koje su u skladu s načelima dobrog upravljanja u sportu. 

Istaknuto je kako je ključan jednoglasan dogovor o političkoj odlučnosti svih ministara sporta da rade za provedbu tih načela. 
 
Teme o kojima će se također raspravljati te donijeti zajednički zaključci o daljnjim koracima između ostalog su sprečavanje nasilja na sportskim takmičenjima te rodna ravnopravnost u upravljanju sportskim organizacijama.

Ministar Osmanović dogovorio je tokom sastanka sa Uredom EPAS-a,  da se naredne godine u Bosni i Hercegovini  organizuje Konferencija na kojoj će teme biti borba protiv govora mržnje na sportskim takmičenjima, što je na bosanskohercegovačkim sportskim događajima itekako prisutno, te sprečavanje manipulacije sportskim rezultatima, što je u proteklom periodu izazvalo brojne skandale u ‘svijetu’ sporta Evrope, ali i Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

 

 

(FENA) D.V.

http://ift.tt/2gAK6Je