FENA Novost: Sve promjene moraju početi utvrđivanjem potreba korisnika i radnika u zdravstvu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 10:42:01

Sve promjene moraju početi utvrđivanjem potreba korisnika i radnika u zdravstvu

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Studenti, predstavnici Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, medicinsko i nemedicinsko osoblje podržali su, na raspravi koji je organizirala Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta “STAFF”, reforme u zdravstvu, a od nadležnih organa traže da ozbiljnije pristupe zadaći reorganizacije i restrukturiranja u zdravstvu.

U saopćenju za javnost navodi se da su “istaknuli da, međutim, pravi put ka poboljšanju stanja nije racionalizacija tj. ušteda pod krinkom reorganizacije i restrukturiranja, naročito kad se ima u vidu da problem u zdravstvu nije manjak novca već način trošenja”.

Sudionici rasprave ustanovili su da nije provedena zadovoljavajuća analiza stanja, niti date garancije u smjeru poboljšanja zdravstvenih usluga, a zaključke i prijedloge dostavit će nadležnima.

– Krajnji korisnici zdravstvenih usluga i radnici u zdravstvu moraju biti uključeni u proces planiranja bilo kakvih promjena u zdravstvu. Sve promjene moraju početi utvrđivanjem potreba korisnika i radnika u zdravstvu, te uključivanjem relevantnih institucija poput Ministarstva zdravstva Federacije BiH i Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu FBiH – navodi Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF).

(FENA) M.L.