FENA Novost: Sarajevska konferencija ‘Jezici i nacionalizmi’ 23. i 24. novembra

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-22 10:41:23

Sarajevska konferencija ‘Jezici i nacionalizmi’ 23. i 24. novembra

SARAJEVO, 22. novembra (FENA) – Konferencija regionalnog projekta “Jezici i nacionalizmi”, nakon Podgorice, Splita i Beograda, bit će održana 23. i 24. novembra na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Kako su saopćili organizatori, osnovna namjera projekta “Jezici i nacionalizmi” jeste da se kroz otvoreni dijalog lingvista i drugih stručnjaka problematizira pitanje postojanja četiri “politička” jezika na prostoru nekadašnjeg hrvatsko-srpskog/srpsko-hrvatskog, kao i sve one značajne i izazovne teme u kojima se lingvistička nauka neprincipijelno ukršta s identitetskom politikom.

Na sarajevskoj konferenciji učestvovat će ugledni gosti iz Bosne i Hercegovine i regiona: prof.dr. Danijela Majstorović, Snježana Kordić, Nataša Jovović, Nenad Veličković, Teofil Pančić, te članica radne grupe projekta “Jezici i nacionalizmi” Hanka Vajzović.

U srijedu, 23. novembra bit će organizirane dvije debatne seanse o temi “Političke manipulacije temom jezika”, dok će u četvrtak, 24. novembra biti održane dvije debatne seanse naslova “Lektori kao utjerivači nacionalnosti”.

 

Projekt su podržali Allianz Kulturstiftung i Forum ZFD, saopćeno je iz PEN Centra.

(FENA) L.A.