FENA Novost: SDPBiH – Javno-privatno partnerstvo u funkciji razvoja infrastrukture

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-26 20:40:02

SDPBiH – Javno-privatno partnerstvo u funkciji razvoja infrastrukture

SARAJEVO, 26. januara (FENA) – Općina Stari Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo koja će iskoristiti pogodnosti Zakona o javno-privatnom partnerstvu za razvoj infrastrukture, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Kako se navodi, na današnjoj sjednici Vijeća Općine odlučeno je da će se na taj način graditi podzemne garaže prekoputa Vijećnice, u ulici Avdage Šahinagića.

Radi se o investiciji vrijednoj više od šest miliona KM.

Irfan Čengić, vijećnik SDP-a BiH i dopredsjedavajući Vijeća Stari Grad je kazao da će u skladu sa spomenutom odlukom o izgradnji garaže putem javno-privatnog partnerstva privatni investitori izgraditi garažu koja će biti na usluzi građanima, a ostati u vlasništvu Općine.

– Uz to Općina će također ostvarivati dodatne prihode, koje će moći ulagati u daljnji razvoj infrastrukture. Na dobitku je i privatni investitor i Općina, a najveću korist ostvaruju građani kojima je prijeko potreban parking prostor na ovom lokalitetu – dodao je Čengić.

Poručio je da je javno-privatno partnerstvo velika prilika za našu državu da brže realizuje izgradnju autoputa i druge infrastrukturne projekte od kojih će građani imati direktnu korist.

– Aktuelna vlast pokazuje potpunu nezainteresiranost za ovaj vid gradnje i investiranja, te se radije okreću prodaji državnog blaga privatnicima. To međutim ne treba da nas obeshrabri, danas je Stari Grad pokazao da se javno-privatno partnerstvo može realizirati izuzetno kvalitetno i na lokalnom nivou. Pozivamo lokalne zajednice da ne čekaju na angažman i pomoć viših nivoa vlasti, nego da djeluju proaktivno i sami pokrenu i realizuju infrastrukturne projekte po ovom modelu – navodi Čengić.

SDP-e navodi da je Zakon o javno-privatnom partnerstvu donesen je na nivou FBiH i na nivou Kantona Sarajevo u periodu dok je na vlasti bila administracija SDP-a.

– Nažalost, dolaskom nove vlasti na čelu sa SDA nije nastavljena procedura izrade i usvajanja neophodnih podzakonskih akata, zbog čega nemamo dovoljno ovakvih pozitivnih primjera. Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića će biti prva investicija ovog tipa u Kantonu Sarajevo – navodi se u saopćenju.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2k6lzka