The Stooges

Sa Jarmushom Vlada Divljan dobija svoju dvoranu

Film & Foto & TV Show Time

Dokumentarni film “Gimme danger” proslavljenog američkog režisera Jima Jarmusha o pioniru punka Iggyju Popu i njegovoj grupi The Stooges nastavlja ”turneju” po zemljama naše regije.

Film je, poslije sudjelovanja na Cannes Film Festivalu, prikazan i na drugim značajnim smotrama u regionu – na sarajevskom SFF-u, Motovun Film Festivalu i Vukovar Film Festivalu, a 26. 11. će imati i srpsku premijeru.

Prikazivanje filma u okviru Festivala autorskog filma (FAF) u Beogradu ima dodatni vrijedan detalj: ovim činom će Ustanova kulture Palilula zvanično dobiti novo ime ”Vlada Divljan”, u čast jednom od najznačajnijih predstavnika novog vala u ex-yu rocku. Tim povodom će iste večeri biti prikazan i insert još nezavršenog dokumentarca Mladena Matičevića o Divljanu, ”Nebeska tema”.

Što se Jarmushovog dokumentarca tiče, u zvaničnu svjetsku kino distribuciju pušten je 28. 10. Zanimljivo je da u bogatom filmskom opusu ovaj režiser ima još jedan muzički dokumentarac, ”Godina konja” o Neilu Youngu (iz 1997.) te da je režirao nekoliko muzičkih video spotova za Big Audio Dynamite, Toma Waitsa, Talking Heads, Neila Younga i The Raconteurs.