Školstvo, dobra ideja

Popularnu muziku uvesti u muzičku školsku nastavu!

Muzika BiH Show Time

Udruženje ”Facultas za prosperitet mladih” jučer je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu upriličilo skup o temi ”Popularna glazba i glazbena nastava”, uz pokroviteljstvo Asocijacije muzičkih stvaralaca AMUS.

Glavni cilj skupa je problematiziranje pitanja odnosa školske nastave prema popularnoj glazbi, koju favoriziraju masovni mediji i skupine vršnjaka.

S tim u vezi je istaknuto da je zadatak današnje školske nastave stvaranje slušatelja, a da je dobro poznavanje muzičkih djela osnovni temelj u postizanju dobrih rezultata u ostvarivanju tog cilja. Međutim, nastavni plan muzičke kulture u BiH školama predviđa slušanje djela s područja klasične muzike, a upoznavanje zabavne odnosno popularne muzike nije predviđeno nastavnim planom.

Istovremeno, predavači su naglasili da su sklonosti mladih danas gotovo u potpunosti okrenute različitim vrstama popularne glazbe, svakako najviše pod uticajem masovnih medija.

Osim muzičkih kvaliteta, koji nesumnjivo postoje i u popularnoj muzici, ona je posebno zanimljiva zbog njezine intenzivne povezanosti sa društvenim i kulturnim kontekstom. Zbog toga je jedan od najvažnijih zaključaka skupa da je nužno uvođenje popularne glazbe u nastavu, a temeljni razlog za tu potrebu jeste upoznavanje učenika s različitim oblicima popularnih stilova, što može samo pridonijeti razvoju ukusa mlade generacije i njihovom usmjeravanju ka najvrijednijim sadržajima popularne muzike.

Predavači na ovom znanstvenom skupu su bili doc. dr. Merima Čaušević, prof. dr. Besim Spahić, dr. sc. Marijo Pejić, doc. dr. Bartolomej Stanković (pijanist) i Mladen Jeličić-Troko, a uvodničar je bio prof. dr. emeritus Marinko Pejić.

(FENA) M.B.