FENA Novost: Mašović dobitnik nagrade za mir zaklade The Gusi Peace Prize

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 13:04:41

Mašović dobitnik nagrade za mir zaklade The Gusi Peace Prize

SARAJEVO, 21. novembra (FENA) – Vršilac dužnosti predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Amor Mašović dobitnik je nagrade za mir koju dodjeljuje dobrotvorna zaklada The Gusi Peace Prize na Filipinima.

Ova zaklada je dobrotvornog karaktera kojoj je osnovni cilj prepoznati i dati priznanje pojedincima ili grupama koji su se istakli kao uzori društva ili koji su pridonijeli postizanju mira i poštivanju ljudskog života i dostojanstva.

Mašović je nagradu dobio kao priznanje za trud i rad, kao i pronalaženje mirnih rješenja za zaštitu naroda na području humanosti. On je zaslužan, istaknuto je, za postizanje rezultata u procesu traženja osoba koje su nestale usljed ratnih dešavanja, identifikaciju posmrtnih ostataka, otkrivanja pojedinačnih i masovnih grobnica.

– Zbog ovih dostignuća Mašović je primjer ponašanja drugima, ali ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u Evropi i cijeloj međunarodnoj zajednici – naglasili su iz zaklade koja dodjeljuje nagradu.

Za posvećenost i značajan doprinos humanitarnom radu Mašoviću će nagrada biti uručena 23. novembra u Međunarodnom konvencijskom centru na Filipinima, najavljeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) H.D.