FENA Novost: Mahmutbegović otvorila radionicu o korištenju informacionih sistema

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 11:58:26

Mahmutbegović otvorila radionicu o korištenju informacionih sistema

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Potpredsjednica Federacije Melika Mahmutbegović danas je u Sarajevu otvorila dvodnevnu radionicu o upravljanju ljudskim resursima korištenjem informacionih sistema, na kojoj učestvuju IT stručnjaci iz Kazahstana, Estonije, Litvanije, Makedonije, Azerbejdžana, Armenije, Moldavije i Gruzije.

– U okviru reforme javne uprave i državne službe ovo je prilika da razmijenimo iskustva država jer ćemo dobiti IT platformu, koja je preduslov da se napravi jedna registracija resursa kojima raspolaže državna služba. Na bazi tih pokazatelja donijet će se plan o daljim aktivnostima – kazala je Mahmutbegović.

Savjetnica za menadžment u ljudskim resursima pri Ministarstvu finansija Estonije Riina Beljajev kazala je za Fenu da je Estonija među prvim zemljama na svijetu uvela da se putem mobilnog telefona može dobiti rodni list i slični dokumenti.

– Da bi ta usluga bila omogućena u Bosni i Hercegovini potrebno je regulisati zakonodavstvo. Naime, od 2006. godine imamo Zakon o elektronskom potpisu, ali nemamo jedinstveno certifikaciono tijelo koje će staviti u praksu elektronske potpise mimo ovog komercijalnog bankarskog sektora. Taj sistem zahtijeva ne toliko resurse, koliko političku volju – kazala je za Fenu specijalista za informacione tehnologije u UNDP-u BiH Nera Monir- Divan.

Radionicu organizira Agencija za državnu službu Federacije BiH u saradnji s Regionalnim odborom za državnu službu Kazahstana i uz finansijsku podršku Razvojnog programa Ujedinjenih naroda Kazahstana.  

– Predstavit ćemo dobre prakse iz nekoliko zemalja u korištenju informacionog i komunikacijskog sistema kada su u pitanju usluge za građane. Jedan od dobrih primjera je Estonija, kao jedna od prvih zemalja koja je napredovala u uvođenju informacionih tehnologija koje utiču na poboljšanje usluga za građane i javnu administraciju – izjavio je Feni glavni menadžer Regionalnog odbora za državnu službu Kazahstana Yernar Zharkeshov.  

Direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić očekuje da će radionica pomoći uposlenicima državne službe za budu spremni na sve izazove koji slijede, među kojima je korištenje ljudskih potencijala na osnovu već postojećih kapaciteta. 

(FENA) M.L.