FENA Novost: Dodik: Ako stranci ne odu iz Ustavnog suda BiH, blokirati odluke na nivou BiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-21 13:01:51

Dodik: Ako stranci ne odu iz Ustavnog suda BiH, blokirati odluke na nivou BiH

BANJA LUKA, 21.novembra (FENA) – Strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda BiH i ukoliko ne bude spremnosti u BiH da se to učini, treba odbaciti bilo kakve mogućnosti za odlučivanje na nivou BiH, dok se to ne riješi, ustvrdio je danas predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Pozvao je sve političke faktore u RS-u da se u narednih godinu dana okupe u jedinstvu i da se prevaziđu animoziteti, jer se može očekivati nova faza razvoja odnosa, budući da je prestala ona u kojoj je bilo nametanja međunarodnog fakora zbog čega je “došlo do revizije Dejtonskog sporazuma”.

Ponovivši da je Dejtonski sporazum raspakovan nasiljem i nametanjem odluka visokih predstavnika, Dodik je kazao novinarima da se mora vratiti praksa da se u BiH više ništa ne može da dogodi ukoliko nema sporazuma dvaju entiteta, kako i piše u ‘Dejtonu’ i Ustavu.

RS je protiv nekog novog ‘Dejtona’ i uključivanja nekog „sa strane“ u tu priču, a najavljuje i preispitivanje nametnutih rješenja od visokih predstvanika.

-Nemam iluziju da će to biti lako, ali, ako ne budemo vršili pritisak da se redefinišu nametnuta rješenja i usklade s ustavom, onda BiH nema nikakvu šansu – ponovio je entitetski predsjednik.

Dodik je ponovio da je RS predložila  rješenje u vezi s odlukom „Sejdić-Finci“ i ne smeta joj ni sadašnje rješenje, ali su spremni da budu dio rješenja ako ono postoji kod drugih.

(FENA) E.F.