Frida i Diego

Velike ljubavi velikih ljudi – Frida Kalo i Dijego Rivera

GPS za dušu Jedi moli voli Pričam ti priču

Frida je bila njegova treća supruga. Iako nije bio fizički privlačan, Dijego Rivera je važio za velikog zavodnika. Mlada umjetnica je bila lak plijen za cijenjenog slikara i muralistu, s kojim je dijelila i iste ideološke stavove. Bili su veliki zagovornici komunizma. Uprkos svom ideološkom opredjeljenju, Dijego je rado prihvatao dobro plaćene slikarske poslove za milionere u SAD-u, u koje je uvijek ugrađivao svoje avangardne političke stavove. Edsel Ford ga je 1932. godine angažovao da muralima oslika baštu Instituta umjetnosti u Detroitu koji su predstavljali radnu snagu Fordove fabrike automobila. Realistične slike radnika u pogonima Rivera je iskombinovao sa alegorijskim prizorima snage čovjeka i jednakosti društvenih slojeva.

Na mnogo manje razumijevanja je naišao radeći za Nelsona Rokfelera. Na nesuđenom muralu u Rokfeler centru u Njujorku Čovjek na raskršću, našao se upadljivo istaknut lik Lenjina. Rokfeler je zahtijevao da se njegov lik ukloni, a Rivera je ponudio da nasuprot njemu naslika Linkolna. Pošto kompromis nije postignut, Rivera je vratio honorar, a mural je uništen. Dvije godine kasnije, on je manju verziju istog murala oslikao na zidu Palate lijepih umjetnosti (Palacio de Bellas Artes) u Meksiko Sitiju i nazvao ga Čovjek, kontrolor univerzuma.

U periodu poslije Drugog svjetskog rata (1945-1951) radio je na složenoj seriji murala Od pred-hispano civilizacije do Osvajanja. Njegov posljednji mural je Popularna istorija Meksika.

Dok je Rivera bio okrenut ka spoljašnjem svijetu, stvaralaštvo Fride Kalo (1907-1954) je počivalo na dubokim unutrašnjim osjećanjima. To je umnogome podstakla serija tragičnih događaja iz njene rane mladosti. Rođena je u predgrađu Meksiko Sitija, od oca njemačko-jevrejskog i majke meksičko-indijanskog porekla. S prvim zdravstvenim problemima se srela još u šestoj godini kad je oboljela od poliomielitisa. Zbog posljedica koje je bolest ostavila, cijelog života je hramala na desnu nogu. U osamnaestoj godini je jedva preživjela nesreću u lančanom sudaru iz kojeg izlazi s polomljenom kičmom, ključnom kosti, rebrima, karlicom i čak jedanaest preloma na već slaboj desnoj nozi…