Dragan Marinković Maca

Dragan Marinković Maca: Sunce tuđeg neba

Cooltura Gledam

Tamo negdje 1990-ih godina jedan obični čovjek odlučuje skloniti se od ludila rata i svih ostalih šokova koje su počeli doživljavati svi narodi s ovih prostora.

Ovo je okvir priče ”Sunce tuđeg neba”, koju je u formi monodrame na scenu donio sarajevski glumac Dragan Marinković Maca.

Skloniti se u ovom kontekstu je značilo samo jedno: potraga za srećom i mirom u bijelom svijetu. Ipak, taj ”višenacionalan i multikulturalan” lik, u pokušaju da se prilagodi novoj sredini, opet prolazi kroz mnoštvo i očekivanih i nepredvidivih situacija, od euforičnog oduševljenja do bijesa i ogorčenja. On konstantno poredi svoj novi dom s onim koji je ostavio iza sebe, stvarajući zaključke koji su obojeni humorom, cinizmom i neizbježnim – crnim humorom.

Završetak njegovog puta je povratak u zemlju koju je napustio, ali to je sada potpuno nova, njemu neprepoznatljiva sredina. Odjednom on spoznaje da mu je cijeli svijet kao video igra s porukom ‘Game Over‘.

Kombiniran sa vizuelnim efektima, poznatom muzikom sa prostora bivše Jugoslavije i plesom, predstava ”Sunce tuđeg neba” je satira u kojoj se stalna dilema brojnih ugruženih ljudi – ići, ili ostati?

Nakon premijere, 22. septembra u beogradskom Domu sindikata, Dragan Marinković Maca je prvu izvedbu u Sarajevu imao 11. 11. u Bosanskom kulturnom centru. Očekivano, dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta i najavljena je repriza predstave, 1. decembra u Domu mladih.