FENA Novost: Sastanak predstavnika INOBIH i Uprave za zatočene i nestale RH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-08 15:09:27

Sastanak predstavnika INOBIH i Uprave za zatočene i nestale RH

SARAJEVO, 8. novembra (FENA) – Članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH sastali su se danas u Sarajevu s predstavnicima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske, s kojima su razgovarali o ubrzanju procesa traženja nestalih osoba na području BiH i Republike Hrvatske – rečeno je Feni u Institutu.

Kako je saopćeno nakon sastanka, direktor Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Stjepan Sučić istakao je značaj partnerstva između ove dvije institucije, uključujući razmjenu informacija koje bi mogle dovesti do “rješavanja sudbine nestalih osoba”.

Predsjedavajući Kolegija direktora Amor Mašović  naglasio je značaj ubrzavanja rješavanja pitanja nestalih osoba na području BiH i Hrvatske, kao i sačinjavanja liste nestalih osoba, koja je u završnoj fazi.

Član Kolegija direktora Marko Jurišić naglasio je da je današnji sastanak važan podsjetnik koliko je težak i složen posao još uvijek pred nama, kao i da će jedan od prioriteta Instituta za nestale osobe BiH u narednom periodu biti rješavanje slučajeva koji su vezani za obje države.

– Na sastanku je naglašen značaj unapređenja saradnje kao i organiziranje sastanaka sa predstavnicima obje institucije kako bi se ubrzalo rješavanje slučajeva nestalih osoba – saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

(FENA) D.V.