FENA Novost: Za podršku marginaliziranim grupama žena u biznisu više od 700.000 KM

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-23 12:16:29

Za podršku marginaliziranim grupama žena u biznisu više od 700.000 KM

SARAJEVO, 23. novembra (FENA) – U okviru USAID-ovog Programa podrške marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa, u Sarajevu je danas održan sastanak predstavnika devet jedinica lokalne samouprave koje učestvuju u programu i tima Programa podrške marginaliziranim grupama (USAID/PPMG).     

Program podrške podržat će pokretanje i razvoj biznisa ženama žrtvama nasilja, ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, te nezaposlenim mladim ženama, a osigurana je podrška u razvoju biznisa u iznosu više od 700.000 KM.

– USAID je u okviru svog programa podrške marginaliziranim grupama osnovao Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena. Mi ćemo danas raditi sa ženama iz devet lokalnih jedinica i pokazati im kako se radi biznis plan, te pratiti njihov rad, tj. biti uz te žene narednih godinu dana – izjavio je direktor USIAD-ovog programa za podršku marginaliziranim grupama Jasmin Bešić

Također, svakom odobrenom biznisu bit će pružena mentorska podrška u prvoj godini djelovanja u svim dijelovima realizacije.

Tema radnog sastanka je i izrada modela podrške razvoja biznisa, koji će se primjenjivati u raspodjeli sredstava za razvoj biznisa.

– USAID u ovoj fazi izdvaja 340.000 maraka, lokalne zajednice izdvajaju najmanje 50 posto i to je prema našoj računici više od 700.000 konvertibilnih maraka – kazao je Bešić.

Naglašava da je pomoć usmjerena marginaliziranim grupama žena koje su u dugoročno nepovoljnom položaju i koje se, prema brojnim statističkim podacima, svakodnevno dovode na margine društva.

(FENA) L.A.