FENA Novost: Dvojica američkih vojnika i 16 civila ubijeni u Afganistanu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 13:48:26

Dvojica američkih vojnika i 16 civila ubijeni u Afganistanu

 

KABUL,  3. novembra (FENA) – Dvojica američkih vojnika ubijena su u četvrtak dok su pomagali afganistanskim snagama sigurnosti koje se bore protiv talibana oko sjevernog grada Kunduza, dok su afganistanski zvaničnici izvijestili da je ubijeno najmanje 16 civila.

Iako američka vojska nije pružila detalje, afganistanski zvaničnici saopćili su da su se teške borbe vodile oko pet kilometara od centra grada.

Talibani navode u saopćenju da su u američkom zračnom udaru uništene brojne kuće i da su ubijene žene i djeca.

Izbili su protesti među civilima koji u unijeli tijela 16 poginulih u Kunduz, saopćio je policijski portparol Mafuzullah Akbari.

Pogibije naglašavaju nestabilnu situaciju  u okolini Kunduza, u koji su talibanski borci uspjeli ući u prošlom mjesecu nakon što su nakratko zauzeli grad, u svom najvećem uspjehu u 15-godišnjem ratu.

Američka vojska nije pružila detalje o identitetu dvojice vojnika koji su ubijeni niti o jedinici u kojoj su služili ili o detaljima njihove pogibije.

Također nje saopćila da li su bilo kakvi zračni udari izvođeni u regiji.

– Vojnici su se našli pod vatrom tokom obavljanja misije obuke, savjetovanja i pomoći našim afganistanskim partnerima kako bi uništili talibanske položaje i prekinuli operacije grupe u oblasti Kunduz – navodi u saopćenju američka vojska, prenosi Reuters.

Iako su američke borbene operacije protiv talibana najvećim dijelom okončane u 2014., jedinice specijalnih snaga često su angažovane u borbama, pružajući pomoć afganistanskoj vojsci i policiji.

Masoom Hashemi, zamjenik načelnika policije pokrajine Kunduz, izjavio je da policija istražuje u pokušaju da ustanovi da li je bilo ko od poginulih civila bio povezan s talibanima.

Na hiljade američkih vojnika još je u Afganstanu u okviru misije obuke i pomoći Rezolutna podrška pod vodstvom NATO-a, i u posebnoj antiterorističkoj misiji.

Pogibije vojnika uslijedile su nakon što je još jedan pripadnik američke vojske ubijen u operaciji protiv boraca Islamske države u istočnoj pokrajini Nangarhar.

Afganistanske snage, koje se uglavnom bore same od okončanja međunarodne borbene misije, pretrpjele su na hiljade žrtava, dok ih je više od  5.500 ubijeno u prvih osam mjeseci ove godine.

 

(FENA) B.D.