FENA Novost: Firma ‘Vučevo’ oštećena više od pet miliona maraka

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 13:48:39

Firma ‘Vučevo’ oštećena više od pet miliona maraka

ISTOČNO SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo podnio je Okružnom tužilaštvu Trebinje izvještaj protiv četiri osobe zbog sumnje da su pričinili štetu preduzeću „Vučevo“ u iznosu od 5.049.677,50 KM.

Prijavljeni su R.G., I.E., G.P. i M.P. i dva pravna subjekta (d.o.o „Pavgord“ i d.o.o „Lovćen“), zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja nesavjesnim poslovanjem, nesavjestan rad u službi i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da je R.G., u periodu od  2010. do 2011. godine, kao direktor akcionarskog društva „Vučevo“ a.d. Foča i direktor privrednog društva „Lovćen“, u namjeri da sebi i drugima pribavi imovinsku korist, iskoristio službeni položaj.

On je, suprotno Zakonu o privrednim društvima Republike Srpske, bez odluke Skupštine akcionara, u decembru 2010. godine u notarskoj kancelariji M.P., u korist preduzeća „Lovćen“, zastupajući oba privredna društva potpisao Ugovor kojim je založena cjelokupna imovina privrednog društva „Vučevo“.

Osumnjičeni R.G. se tereti da je kao povezana osoba u sukobu interesa, na sjednicama skupštine akcionara glasao za odluke o prodaji imovine u bescijenje, saopćeno je danas iz Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo.

Tokom višemjesečne policijske istrage utvrđeno je da je G.P. iskoristio članstvo u Upravnom odboru „Vučevo“ a.d. Foča i falsifikovao odluku Upravnog odbora o raspolaganju imovinom ovog preduzeća, što je predstavljalo formalno pravni uslov za zaključenje nezakonitih notarskih isprava kojima je pričinjena šteta preduzeću „Vučevo“ za iznos od 5.049.677,50 KM.

(FENA) H.D.