FENA Novost: Forum mladih SDP: Studentsku polikliniku izdvojiti iz zdravstvenih reformi

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-03 13:48:50

Forum mladih SDP: Studentsku polikliniku izdvojiti iz zdravstvenih reformi

SARAJEVO, 3. novembra (FENA) – Forum mladih SDP BiH Sarajevo smatra veoma lošom odluku o ukidanju Studentske poliklinike te je premijeru Kantona Sarajevo Elmedinu Konakoviću uputio otvoreno pismo u kojem traži da se Studentska poliklinika izdvoji iz najavljenih zdravstvenih reformi.

U pismu se obrazlaže da je u Studentskoj poliklinici, studentima omogućena kompletna zdravstvena zaštita na jednom mjestu, kroz usluge ljekara porodične medicine, ginekologa, dermatologa, stomatologa, u veoma kratkom vremenskom periodu.

S obzirom na to da u većini ambulanti ne postoji dovoljno prostora za povećanje kapaciteta, a veliki broj studenata ima prebivalište van Kantona Sarajevo, Forum mladih SDP BiH pita premijera Konakovića “kako će se u ovako opterećen sistem uklopiti desetine hiljada studenata UNSA i u kojim ambulantama/domovima zdravlja će pripadati studenti koji borave u Kantonu za vrijeme školovanja?”   

Forum mladih SDP-a je stava da su ovakve reforme udarac na socijalnu državu i egzistencijalne osnove marginaliziranih grupa, a u ovom slučaju, “na udaru reformi našli su se studenti i zdravstvo, te da je cilj ovih reformi ojačavanje privatnog sektora u zdravstvu, čime se pravo na zdravlje ograničava samo na imućne“

U pismu se naglašava i da je Studentska poliklinika jedino mjesto gdje je studentima koji žive van Kantona Sarajevo omogućeno da koriste zdravstvene usluge. 

Navodi se također da studenti prilikom upisa obavljaju sistematski pregled za 20 KM, uglavnom u Studentskoj poliklinici, ali da se ovaj sistematski pregled može obaviti u bilo kojoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, “čime ova institucija nema nikakav monopol, kao što se javnosti želi predstaviti“.

– Kao političar koji se nalazi na čelu Kantona Sarajevo morali biste znati da najavljene reforme udaraju na jednu od najugroženijih kategorija društva. Stoga, tražimo da se Studentska poliklinika izdvoji iz najavljenih zdravstvenih reformi, jer ćete vi biti direktno odgovorni za sve novonastale probleme studenata, kojih će sigurno biti – kaže se u otvorenom pismu Foruma mladih SDP Sarajevo, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDP BiH.

(FENA) L.A.