Iggy Pop pozirao za umjetničke aktove

Celebrity Show Time

Američka punk rock legenda Iggy Pop (69) još je sredinom 1970-ih godina, odmah poslije The Stooges ere, kao svoj zaštitni znak razvio scenski nastup – uvijek sa golim torzom.

Ništa u tome nije promijenio, iako danas ima 69 godina. Dapače, i dalje s ponosom ističe svoju figuru, a uskoro će javnost upoznati i njegovo potpuno obnaženo tijelo. Još prije deset godina je sa umjetnikom Jeremyjem Dellerom započeo kolaborativni umjetnički projekt, kojeg čine aktovi Iggyja Popa.

Iako, dakle, nikada nije bio sramežljiv u odbacivanju odjeće, za The Guardian je rekao da je u početku oklijevao sa sudjelovanjem u projektu. Kada je napokon pristao, počeo je pozirati za umjetnike od tinejdžerkog doba do 80-godišnjaka. A među njihovim impresijama o tom iskustvu izdvojene su riječi izvjesnog Roberta Hagena (82), koji je rekao “Mislio sam da je Iggy alter ego Davida Bowiea”.

Iggy Pop pozira umjetnicima

Umjetnički partner u projektu Jeremy Deller je izjavio: “Iggy ima svoje tijelo. Način na koji njime manipulira, oštećuje ga, savija i razmeće se postao je njegov način komuniciranja. Njegovo tijelo interpretira glazbu, ali također igra svoju vlastitu pjesmu. ”

“Postoje stotine tisuća fotografija njega”, dodao je Deller “, ali vrlo malo crteža. Mislio sam da njegovo tijelo zaslužuje da se gleda drugačije, treba ga uzeti ozbiljnije, na način koji će ga povezati s povijesti umjetnosti. To je ono što je Iggy zapravo. Drevni, mitološki lik, ali u suvremenom obliku.”

A rezultat koji su postigli, crteži nagog Iggyja Popa, će biti izloženi u Brooklyn muzeju u New Yorku, od 4. 11. do marta/ožujka 2017. godine. Sa indicijom da će se kasnije vidjeti i u drugim dijelovima svijeta.

Iggy Pop akt