FENA Novost: Na području ZDK pojačane kontrole u saobraćaju

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 15:31:03

Na području ZDK pojačane kontrole u saobraćaju

ZENICA, 18. oktobra (FENA) – Službenici policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su tokom protekla četiri dana izvšili kontrole 2.335 vozila u saobraćaju i tom prilikom izrekli brojne sankcije vozačima zbog učinjenih prekršaja.

Tokom kontrole saobraćaja zbog prekoračenja dozvoljene brzine kretanja vozila sankcionisano je čak 1.540 vozača, a zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena 172 vozača. 

Zbog nepoštivanja obaveza prema pješacima 63 vozača je dobilo prekršajne naloge, a 42 vozača su isključena iz saobraćaja zbog upravljanja neregistrovanim vozilima, dok su 33 vozača isključena zbog tehničke neispravnosti vozila.

Tokom četverodnevnih aktivnosti pojačane kontrole saobraćaja otkriveno je 27 vozača koji su upravljali vozilima bez položenog vozačkog ispita, 12 vozača je zatečeno da upravljaju vozilima pod izrečenom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima, dok je 12 vozača kažnjeno zbog nepropisnog preticanja.

– Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona još jednom upozorava sve vozače i učesnike u saobraćaju na odredbe Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH i da se pridržavaju saobraćajnih propisa, da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika. Da upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju. Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola, jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama – navodi se u saopćenju Odsjeka za odnose s javnošću policije i najavljuju da će se pojačane kontrole u saobraćaju na području Zeničko-dobojskog kantona nastaviti.

(FENA) H.D.