FENA Novost: PS BiH – Održana sjednica Komisije za vanjske poslove

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-18 15:24:09

PS BiH – Održana sjednica Komisije za vanjske poslove

SARAJEVO, 18. oktobra (FENA) – Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici dala je pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o osnivanju Fonda zapadnog Balkana i Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Kipar.

Također, dato je pozitivno mišljenje i predloženo davanje saglasnosti za ratifikaciju Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o provođenju Sporazuma između Evropske zajednice i BiH o readmisiji osoba koja borave bez dozvole, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Poljske o zaštiti tajnih podataka, Sporazuma o grantu br. TF0A0656 (Projekat za jačanje finansijskog upravljanja i kontrole) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj/Međunarodne asocijacije za razvoj (Svjetska banka), te Sporazuma o grantu između Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Vijeća Evrope u vezi s regionalnim programom stambenog zbrinjavanja.

Osim toga, Komisija je dala pozitivno mišljenje i predložila davanje saglasnosti za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između BiH i Evropske investicione banke – Modernizacija puteva u FBiH, Izmjene i dopune Statuta i njegovog aneksa (Pravila finansiranja) koji je usvojila Generalna skupština od osnivanja Svjetske turističke organizacije (UNWTO), Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Makedonije o kolokaciji diplomatsko – konzularnih predstavništava i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u vojnoj obuci.

Nakon obavljene rasprave, Komisija je za narednu sjednicu odgodila izjašnjavanje o davanju mišljenja o saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju Programa razvoja konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) između Bosne i Hercegovine i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje davanja mišljenja o saglasnoti za ratifikaciju Prvog amandmana na Sporazum o finansiranju (Projekt registracije nekretnina) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne asocijacije za razvoj, čiji je podnosilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

K znanju su primljeni Izvještaj sa sastanka Komiteta za političke poslove, sigurnost i ljudska prava Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PSUzM) u Briselu, 29. februara 2016., Obavještenje o odluci Predsjedništva BiH o usvajanju Izjave kojom se BiH pridružuje Evropskoj uniji u priznanju i podršci Vladi nacionalnog jedinstva Libije sa sjedištem u Tripoliju i Informacija o posjeti Parlamentarne grupe prijateljstva Bundestaga Bosni i Hercegovini od 24. do 26. oktobra 2016., saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M.B.