Slavni britanski fotograf optužen za silovanje pronađen mrtav u pariškom stanu

Desk FENA

PARIZ, 26.  novembra (FENA) – Ugledni britanski fotograf koga su nedavno optužili za silovanje neke od njegovih modela, pronađen je mrtav u svom stanu u Parizu, saopćili su sigurnosni izvori za dpa u subotu.

Ranije su francuski mediji javili da je David Hamilton (83), najčuveniji po slikama obnaženih tinejdžerki, počinio samoubistvo u petak navečer u Parizu.

Njega je pronašao susjed, prenosi Europe 1 radio. Pripadnici hitne pomoći koji su pozvani na lice mjesta nisu bili u stanju da ga vrate u život.

Voditeljica francuske televizije Flavie Flament napisala je u knjizi objavljenoj prošlog mjeseca kako je bila silovana 1987. u dobi od 13 godina od slavnog fotografa.

Prošle je sedmice ona izjavila da je to bio Hamilton, nakon čega su još dvije žene dale slična svjedočenja.

Hamilton je negirao optužbe.

-Ja sam nevin i imam pravo da me takvim smatraju – izjavio je on u srijedu za Europe 1.

Hamiltonove radove objavljivalo je nekoliko magazina visoke mode. On je proveo veći dio života u Parizu.

Hamilton se obučavao kao stolar i radio je u arhitektonskoj struci prije nego što se preselio u Pariz, gdje je postao fotograf.

Njegovi omiljeni modeli bile u Skandinavke i Njemice u dobi od 12 do 16 godina.

Njegov prepoznatljivi stil karakteriziraju mlade plavokose i plavooke žene, same ili u grupi, snimljene u sanjivoj i nježnoj estetici.

Njegove fotografije prikazivane su u muzejima i galerijama i također su bile popularne kao plakati. Britanac u Parizu također je objavio nekoliko uspješnih albuma s mladim obnaženim modelima.

U 1990-im godinama njegov stil sve češće je kritikovan kao kič. Američki i britanski kritičari optuživali su ga da njegov rad graniči s pornografijom a neki su u njemu vidjeli latentni pedofiski aspekt.

(FENA) L.A.