FENA Novost: Sanjin Sefić višestruki povratnik u vršenju prometnih prekršaja

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-14 14:40:13

Sanjin Sefić višestruki povratnik u vršenju prometnih prekršaja

SARAJEVO, 14. oktobra (FENA) – Sanjin Sefić, koji se sumnjiči da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, višestruki je povratnik u vršenju prometnih prekršaja.    

Policijski komesar MUPKS-a Vahid Ćosić kazao je danas na konferenciji za novinare da je Sefić u MUP-u KS-a 47 puta evidentiran zbog kršenja Zakona o sigurnosti saobraćaja i sigurnosti na putu. Radi se o prekršajima kao što su vožnja pod djejstvom alkohola, neprilagođena brzina, vršenje nedozvoljenih radnji s vozilom, upravljanje motornim vozilom bez odgovarajućih pomagala, vožnja neregistriranim vozilom, vožnja s nevažećom vozačkom dozvolom, vožnja bez pojasa i razgovor  telefonom u toku vožnje.

Također, kako je dodao Ćosić, Sefić je narušavao javni red i mir te prijetio drugim osobama, ometao i omalovažavao službene osobe.

Jasmin Sefić, otac osumnjičenog Sanjina Sefića i vlasnik vozila koje je učestvovalo u teškoj saobraćajnoj nesreći u ponedjeljak, kako je istaknuto, dužan je 3.855 KM zbog neplaćanja kazni za saobraćajne prekršaje.

Komesar Ćosić je kazao da su policijski službenici preuzeli sve operativne mjere i radnje radi prikupljanja informacija da se dođe do počinioca teškog krivičnog djela – saobraćajne nesreće u kojoj su u ponedjeljak uvečer  poginule dvije studentice Edita Malkoč i Selma Agić.

Naveo je da je u 22.45 sati MUPKS usmeno obavijestio sve policijske agencije u BiH o počinjenom krivičnom djelu i identitetu počinioca. Ta informacija, kako je dodao, bila je dovoljna da sve agencije u BiH, uključujući i Graničnu policiju, imaju operativnu potragu za tom osobom zbog počinjenog krivičnog djela. MUPKS je pismenu obavijest sa svim dokumentima dostavio u 6.30 sati.

Kako je poznato, sudija za prekršaje je donio odluku o određivanju pritvora, nakon čega je za njim raspisana međunarodna portjernica. Sefić je sada pod kontrolom policijskih organa u Srbiji i slijedi postupak ekstradicije.

Ćosić je naveo da je bez obzira na medijske napise i spekulacije u svim situacijama postupio u skladu sa zakonom.

– Također, želim naglasiti da nemam nikakvih ličnih, funkcionalnih i institucionalnih problema ni s jednom agencijom za provođenje zakona, kao ni s Tužilaštvom i Sudom – naglasio je Ćosić.

Po njegovim riječima, policija je istražila i navodne pokušaje otmice djece ispred sarajevskih osnovnih škola, te utvrdila da ti navodi i informacije nisu tačne.

U Kantonu Sarajevo, po njegovim riječima, trenutno rade 1.444 policajca. Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji MUPKS-a je predviđeno 1.579 policijskih službenika, i trenutno, kako je dodao, nedostaje 135 policijskih službenika. Novim pravilnikom, koji je u izradi, pretpostavlja se da će KS na osnovu svih sigurnosnih procjena i parametara otprilike nedostajeti oko 250 policijskih službenika.    

(FENA) M.L.