Piano player

Brit-vlada dijeli novac muzičarima!

Muzika - svijet Show Time

Zašto je muzička industrija na ovim prostorima – a pogotovo ako se ograničimo na teritorij BiH – potpuno zanemariva u finansijskom smislu? Zašto je općenito popularna muzika kod nas skoro sasvim izvan državnog sistema interesa, iako (uz sport) može najviše donijeti u stvaranju i održavanju pozitivnom imidža?

Odgovor znaju samo oni koji kreiranju i ekonomiju i politiku, ali da može drugačije (i da bi bilo dobro raditi drugačije) pokazuje nedavno vijest: britanska Vlada donijela je odluku kojom se obavezala na novčanu pomoć britanskim diskografskim etiketama i muzičarima u njihovom proboju na međunarodno tržište.

Za tu svrhu odobreno je 2.8 miliona funti i Ministarstvo za vanjsku trgovinu će ga isplatiti u saradnji s Britanskom fonografskom industrijom (BPI-em) do 2020.

U Britaniji je već, između 2014. i 2016. godine, kroz ovaj ”muzički izvozni program” prošlo više od stotinu izvođača, a dobili su ukupno 1.6 miliona funti.

Iako se Englezi smatraju jednom od kolijevki rocka, iako su u prethodnih pola stoljeća uvijek bili u svjetskom vrhu i po produkciji i po zaradi od popularne muzike, njihov državni etablišment ništa ne želi prepustiti slučaju, pa su i uveli ovaj program kako bi pomogli akterima muzičke industrije da se održe kao drugi najveći izvoznik u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država.