Zlatna bubamara

Film “Hercegovina” osvojio Zlatnu bubamaru

Film & Foto & TV Show Time

NOVI SAD, 11. listopada (FENA) – U jakoj konkurenciji od 60 filmova iz 31 države svijeta, koje je stručni žiri uvrstio na ovogodišnji ‘4. Srem Film Fest’, dokumentarno-turistički film “Hercegovina” dobitnik je Zlatne bubamare, prve nagrade u kategoriji turizam.

Film ‘Hercegovina’ čiju režiju potpisuju Zdenko Jurilj i Ivo Čolak, nastao je u produkciji kuće Kadar iz Širokog Brijega, a prikazuje Hercegovinu, kroz male stvari, male ljude, rituale bliske svakom čovjeku, bez pompoznosti i veličanja ljudi i događaja.

Inače, prizori iz filma uobičajeni su za hercegovačku svakodnevicu.

Priča o Hercegovini je priča o životu. Za nju nije trebalo inscenirati veliki filmski studio kako bi se naglasila veličina i prirodnost krajolika ili osjetila mističnost. Film je lišen glazbe, naracije i titlova, a ostavljene su samo izvorne slike i zvukovi Hercegovine. Simboli poput rijeke, kamena, čovjeka, aluminija, duhana, vina, sira, vune, drva, običaja, sunca… predstavljeni su kroz četiri faze: Rođenje – Odrastanje – Zrelost – Beskraj.

Producent filma je Tomislav Bubalo, direktor fotografije Antoni Ćorić, a montažu filma potpisuje Tomislav Topić. Dokumentarno-turistički film ‘Hercegovina’ financiran je sredstvima Međunarodne japanske agencije za suradnju (JICA) a svoj festivalski život započeo je premijernim prikazivanjem na Mediteran Filmu festivalu u Širokom Brijegu. Nakon tog su uslijedile projekcije na Sarajevo film festivalu, te filmskim festivalima u Trebinju i Mostaru.

Podsjećamo, na međunarodni festival dokumentarnog, ekološkog i turističkog filma ‘Srem Film Fest’, pristiglo više od 300 filmova iz cijelog svijeta, a za neku od nagrada borilo se njih 60-ak. Festival se od 5. do 10. listopada ove godine održavao na 11 lokacija hrvatskog i srpskog dijela Srijema.

Grand prix osvojio je film iz SAD-a pod nazivom Plijen autora Alex Jones. U kategoriji ‘Ekologija’ Zlatna bubamara, pripala je filmu ‘Sinovi zemlje’, španjolskog redatelja Patxi Uriza, Srebrna bubamara pripala je filmu ‘Podvodni metropolis’ Dragana Milutinovića iz Srbije, a Brončana filmu ‘Gore na farmi’,  američke redateljice  Diane Nerwen.

 

 

 

 

 

 

(FENA) I.B.