Janis: Little Girl Blue

Preporuka: ”Janis: Little Girl Blue” (video)

Film & Foto & TV Show Time

Četiri godine poslije smrti famozne blues-rock pjevačice Janis Joplin (umrla od predoziranja 1970.), pojavio se zapažen cjelovečernji dokumentarac ”Janis”, kojeg je uradio američki filmaš Howard Alke (i kojeg je, uzgred, 1982. dostigla ista subina).

Priču je bazirao na dijelovima The Dick Cavett Showa, scenama sa nastupa pjevačice na Woodstocku te insertima njenih intervjua tokom euro-toura ’69. Zadovoljstvo da sve to vidi imala je i publika u ovim krajevima, nakon što je ”Janis” premijerno prikazan na beogradskom FEST-u.

Najnoviji dokumentarac ”Janis: Little Girl Blue” prošle je godine snimila američka autorica Amy J. Berg, koristeći se, u velikoj mjeri, jednakim izvorima i istim poglavljima iz karijere kultne i nesretne Janis. Ipak, u filmu su predstavljene i njene do sada neobjavljene pjesme, a posebnu vrijednost i novost čini svjedočenje njezine sestre Laure, koja otkriva pozadinu te ekstrovertirane scenske zvijeri. Lajtmotiv čine isječci iz iskrenih osobnih pisama (objavljenim u Laurinoj knjizi krajem 1990-ih) koje je Joplin pisala roditeljima i voljenima, a koje naglas čita kantautorica Cat Power. Uz to, režiserski rukopis je moderniji i dinamičniji, pa bi sve to priču trebalo učiniti jednako interesantnom i onima još se još sjećaju upečatljivog prvog dokumentarca, koliko i novoj generaciji, koja možda tek otkriva bezvremensku energiju Janis Joplin.

”Janis: Little Girl Blue” je ovdje premijerno prikazan početkom godine na Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova Zagrebdox te poslije u još nekoliko hrvatskih gradova, a predstavljen je ovog ljeta i na beogradskom prvom ”Dok’n’ritam” festivalu.

U BiH za sada može ga vidjeti samo sarajevska publika, na projekcijama u kinu Meeting Point, do 13. oktobra, dok najava o daljoj distribuciji, nažalost, još nema.