Odlazak čarobnjaka filmske muzike – umro Ennio Morricone

Film & Foto & TV In memoriam Show Time

Kompozitor Ennio Morricone preminuo je 6. jula/srpnja u dobi od 91 godine zbog komplikacija nastalih kao posljedica pada prošle jeseni kada je slomio butnu kost.

Već na početku karijere početkom 1960-ih godina komponirao je i za pozorište, radio i televiziju, a biografi kažu da se na dosta ranih djela nije ni potpisao.

No, nakon što je kreirao soundtrack za danas kultne špageti-vesterne  “Za šaku dolara” (1964.) i “Dobar, loš, zao” (1966.), Morricone je postao svjetski slavan.

U tom filmskom žanru napisao je muziku za još niz slavnih naslova, kao “Bilo jednom na Divljem zapadu” i ”Šaka dinamita”, a sve to mu je 2007. godine donijelo počasnog Oscara, kojeg mu je uručio Clint Eastwood, glumačka zvijezda tih filmova, a dvije godine kasnije dobio je mjesto u Grammyjevoj dvorani slavnih.

Pored rada sa špageti-vestern režiserom Sergiom Leoneom, Morricone je komponirao soundtrack za niz drugih velikih filmadžija, među kojima su Terrence Malik, John Carpenter, Brian De Palma, Oliver Stone i Quentin Tarantino. I taj opus čine klasici “Misija”, “Nedodirljivi”, “Cinema Paradiso” i “Malèna”, te ”Mrska osmorka” (The Hateful Eight), Tarantinov vestern triler iz 2015. godine, koji je Morriconeo dobio Zlatni globus i prvog Oscara za najbolju originalnu muziku.