Elemental

MTV Best Adria Act 2016.

Muzika - regija Show Time

Dodjela MTV EMA (MTV evropska muzička nagrada, utemeljena 1987.) zakazana je za 6. 11. u Rotterdamu u Holandiji, s prijenosom uživo na regionalnom MTV kanalu od 20 sati.

Po broju nominacija prednjače Beyonce i Justin Bieber (po 5 kategorija), a slijede Adele, Coldplay, Lukas Graham i Shawn Mendels sa po četiri nominacije te Rihanna i Drake koji imaju po tri nominacije.

Ipak, za naše područje uvijek je posebno zanimljiva kategorija MTV Best Adria Act.

Podsjetimo, utemeljena je 2005. godine, kada su nominirani LeeLooJamais, Leut Magnetik, Massimo, Urban & 4 i Siddharta, bend iz Slovenije, koji je i osvojio laskavo priznanje.

U narednim godinama laureati su bili Aleksandra Kovač (2006), Van Gogh (2007), Elvir Laković Laka (2008), Lollobrigida Girls (2009), Gramophonedzie (2010), Dubioza kolektiv (2011), Who See (2012), Frenkie (2013), Van Gogh (2014) i makedonski kantautor Daniel Kajmakoski, koji je nagradu osvojio prošle godine.

Kuriozitet je da je grupa S.A.R.S. do sada imala najviše nominacija, čak tri puta, a ni jednom nisu osvojili nagradu, dok su Edo Maajka i Elemental imali po dvije nominacije, također do sada bez trofeja.

Međutim, zagrebački hip hop velikani Elemental upravo ove godine imaju treću šansu, a S.A.R.S. čak i rekordnu četvrtu. Oni su dobili nominaciju za 2016. zajedno sa slovenskom grupom Siddharta te makedonskim reperom Tonijem Zenom i kantautoricom Luce koju nazivaju hrvatska Adele.

Kome će pripasti trofej možeze i sami odlučiti na linku MTVEMA.COM