FENA Novost: Regoje na Konferenciji o vladinim komunikacijama u jugoistočnoj Evropi u Briselu

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-08 18:01:49

Regoje na Konferenciji o vladinim komunikacijama u jugoistočnoj Evropi u Briselu

SARAJEVO, 8. oktobra (FENA) – Načelnik Kancelarije za odnose s javnošću Ministarstva inostranih poslova BiH (MIP BiH), ministar – savjetnik Nebojša Regoje, koji je i član Upravnog odbora Udruženja komunikatora u javnom sektoru u jugoistočnoj Evropi (SEECOM), učestvovao je u radu Konferencije o vladinim komunikacijama u jugoistočnoj Evropi koja je održana u Briselu 6. i 7. oktobra.

Službenici za komunikacije iz vlada zemalja jugoistočne Evrope, država članica EU i evropskih institucija sastali su se na Konferenciji pod nazivom “Javnim dijalogom do zajedničke evropske budućnosti”, koja je održana u prostorijama Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta i Komiteta regiona EU u Briselu.

Na konferenciji su razmatrani komunikacioni izazovi povezani s aktuelnim društvenim i ekonomskim pitanjima koja se tiču zemalja regiona i čitave Evrope. Eksperti iz država članica i institucija EU razmijenili su s kolegama iz jugoistočne Evrope iskustva i naučene lekcije iz oblasti komuniciranja tema poput ekonomske i migracione krize, britanskog referenduma, proširenja i međukulturnog dijaloga.

Ministar-savjetnik Regoje je učestvovao u radu panela “Evropa između rastućeg populizma i određivanja vrijednosti – Javno komuniciranje u kontekstu Brexita, migracija, i proširenja”.

Načelnik Regoje je predstavio najaktuelnija dešavanja u BiH kada su u pitanje procesi ulaska naše zemlje u Evropsku uniju, te govorio o aktuelnim aktivnostima kada je u pitanju komunikacija procesa pridruživanja, о strategiji komunikacije i о akcionim planovima strateškog komunciranja.

Kao član Upravnog odbora Regoje je učestvovao u radu redovne godišnje Skupštine SEECOM-a, koja je održana drugog dana konferencije. Uz usvajanje izvještaja o radu za prethodni period i usvajanje plana rada, Sarajevo i Berlin su istaknuti kao kandidati za organizaciju naredne redovne godišnje konferencije i skupštine SEECOM-a, u oktobru 2017. godine. Na zasjedanju Skupštine je izvršen izbor najužeg  rukovodstva organizacije. Za predsjednika SEECOM-a ponovno je izabran šef Predstavništva Evropske komisije u Bugarskoj Ognian Zlatev. Članovi SEECOM-a povjerili su novi mandat i generalnom sekretaru udruženja Vuku Vujnoviću iz Crne Gore.

Konferenciju su organizovali SEECOM, udruženje državnih službenika za komunikacije iz 13 zemalja jugoistočne Evrope čije je sjedište u Budvi, i Program za medije u jugoistočnoj Evropi njemačke Fondacije Konrad Adenauer, u saradnju s Evropskim ekonomskim i socijalnim komitetom i Komitetom regiona EU, te uz podršku američkog Nacionalnog demokratskog instituta, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MIP-a BiH.

(FENA) M.B.