Amus sufinansira koncerte, festivale, nova izdanja u BiH…

Muzika BiH Show Time

Asocijacija muzičkih stvaralaca i autora BiH (AMUS) već drugi put je ove godine objavila javni poziv muzičkim autorima i producentima muzičkih programa da konkuriraju za sredstva kojima će asocijacija, iz dijela prikupljene članarine, pomoći u realizaciji atraktivnih i vrijednih projekata.

Konkurs je nedavno zaključen, te je Upravni odbor donio odluku o tome koje programe mogu finansijski podržati.

Među njima je 28 projekata, čiji realizatori će dobiti pomoć u iznosima između 1.500 i 15.000 KM, a izdvajamo nekoliko njih.

Među koncertima to su Maid Mirojević ”Pjevam pjesnike”, didaktički koncert ”Karneval životinja” u Banja Luci i novogodišnji koncert ”I djeca znaju pjevati” u Sarajevu.

U konkurenciji festivala odabrani su Banjalučka gitarijada, Mostar Gipsy Festival, sarajevski Jazz Fest, tuzlanski Artz Fest, Urban Winter Fest u Jablanici, West Herzegovina Fest u Širokom Brijegu i Demodays u Bijeljini.

Festival West Herzegovina Fest
Damir Urban na festivalu West Herzegovina Fest

Amus podržava i specifične izdavačke projekte, među kojima se izdvajaju ”Adi Lukovac: In memoriam” u realizaciji Amire Lukovac (u povodu desete godišnjice pogibije Adija, koji je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene), instrumentalni album ”Inspiration” Dine Mangafića, album banjalučkog dječjeg hora Vrapčići ”Ljubav spasiće svijet” te knjiga Ilustrovana i romansirana biografija Indexa ”U inat godinama” Josipa Dujmovića.

Svakako treba spomenuti i neke posebne, tematske projekte, kao ”Muzički čokolend” Adama Subašića (nekadašnji član grupe Kongres), mjuzikl ”Kralj lav” u realizaciji Udruženja Muzički atelje u BiH iz Istočnog Sarajeva te skup ”Popularna glazba i glazbena nastava” Marinka Pejića iz Sarajeva.

Adi Lukovac
Adi Lukovac