queen-toploader-pharel williams

Formula za pjesme koje nose sreću

Muzika - svijet Show Time

Holandski doktor neurologije, na osnovu formule koja uključuje temu, tempo i tonalitet, došao je do popisa pjesama koje vas najviše mogu usrećiti, a na vrhu liste je “Don’t Stop Me Now” grupe Queen.

 

Dr. Jacob Joli sa sveučilišta Groningen proučavao je popularne pjesme iz prethodnih 50 godina, pa je testirao više hiljada ispitanika, tražeći da označe one uz koje se osjećaju najsretnijima.

Na kraju istraživanja ustanovio je da se izdvajaju pjesme sa pozitivnim temama, koje su bržeg tempa i uglavnom u višem tonalitetu.

Uz ovu formulu utvrdio je deset najpozitivnijih pop pjesama 20. stoljeća:

01. Don’t Stop Me Now – Queen (1979.)
02. Dancing Queen – Abba (1976.)
03. Good Vibrations – Beach Boys (1966.)
04. Uptown Girl – Billy Joel (1983.)
05. Eye of the Tiger – Survivor (1982.)
06. I’m a Believer – The Monkees (1966.)
07. Girls Just Wanna Have Fun – Cyndi Lauper (1983.)
08. Livin’ on a Prayer – Bon Jovi (1986.)
09. I Will Survive – Gloria Gaynor (1978.)
10. Walking on Sunshine – Katrina & The Waves (1985.)

Sa čak polovinom tema iz 1980-ih na ovoj listi, čini se kao da je ta decenija bila najsretnije razdoblje, a što je na svoj način u svom najpoznatijem hitu opisala i splitska grupa Daleka obala (Jer osamdesete su bile godine / Kad smo stalno skupa bili mi / Cijele noći smo pili / Cijele noći pjevali).

Ipak, Jolijevo istraživanje nam otkriva da i na startu novog milenija (koliko god bio turbulentan) ima zapaženih pozitivnih pjesama, pa je u prvoj deceniji najveselija pjesma “Dancing in the Moonlight” britanske rock grupe Toploader, a u dosadašnjem dijelu ove decenije to je “Happy” američkog autora i repera Pharella Williamsa.