Fifty Shades Freed… Dobro je da su svršili!

Film & Foto & TV Show Time

Odavno jedna trilogija nije bila besmislenija nego ova. Naravno, ima onih (domaćica?) što se neće složiti s ovom tvrdnjom, ali meni još od prvog filma ”Fifty Shades” nije jasno šta bi “ovo”, zapravo, trebalo da predstavlja.

A, ovaj put, zamislite, čak se moje mišljenje i poklopilo s velikom većinom “zvaničnih” stavova (i na Rottentomatoes, i na Metascore, i na popularnom IMDB, gdje je film ocijenjen tek dvojkom).

Ipak, ‘pedesetice’ su, nekako, pronalazile put do publike, opravdavajući bar finansijske razloge svojih nastanaka.

Od prvog Fifty Shades of Grey iz 2015. godine, preko drugog Fifty Shades Darker (februar 2017.), do najnovijeg ”Fifty Shades Freed” (čija je zvanična američka distribucija krenula 9. 2.), stvari su gotove iste: užasan scenario, loša gluma, zaplet kojeg nigdje nema, erotika kao u kuhane noge… Onda nije ni čudo što glavni glumac Jamie Dornan izjavljuje da mu je ovo posljednja uloga ovog tipa i da je vrijeme da krene u neke nove glumačke izazove.

Zapravo, o čemu se radi u ovom filmu, pretrpanom ne samo klišejima, već najgorim ‘šniranjem’ koje ti klišeji mogu izazvati.

Dakota i Jamie su postali muž i žena, i dalje prakticiraju svoje sado-mazo (ili kako se već zovu) igrice, ali sad ova “erotska šarena laža” biva obogaćena i trilerskim elementima i pomahnitalom jurnjavom kolima u stilu Fast & Furious. Pri tome je sve izvedeno i snimljeno uz potpuno nipodaštavanje bilo kakvih žanrovskih odrednica, uostalom, baš kao i “originalna” erotska rješenja.

“Kapetane, kapetane, je l’ cijeli ovaj avion tvoj?”, u jednom trenutku kao da uzvikuje ushićena Dakota!

“Pa, jeste, ja sam privatni poduzetnik”, odgovara Jamie neuvjerljivo, pokušavajući opravdati svu glupost koju mu je nametnuo turobni scenario koji se divi onima koji imaju privatni avion, pri tom potpuno zanemarujući to što danas privatne avione ima skoro svaka dobrostojeća poduzetnička šuša i što još odavno nije mjerilo bilo čega.

I tako još bezbroj potpuno sumanutih scenarističkih rješenja…

Zaista, jedina svijetla tačka ove trilogije ostaje to što je ona – konačno svršila.

Jer, postoje tri besmislene knjige i napravljena su tri besmislena filma. Radujemo se – jer četvrti film neće biti snimljen!

IgaBiva (Titlovi.com)