Gentleman, BangBang, Frajle

Ispod čekića: Grefran, Crystal, Gentleman, Bang Bang, TheFrajle…

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Sedam žanrovski različitih ‘ispod čekića’ noviteta, među kojima su jedan zanimljiv senzualni spot, jedan pažnje vrijedan kantautorski debitant, kao i link za besplatni download albuma bosanskog rock benda sa londonskom adresom.

Grefran: Isprani

Bihaćni alternativni rock sastav Grefran sa albuma ”Variola Vera” skinuo je novi video singl ”Isprani”, za koji je autorka Tajana Dedić-Starović inspiraciju našla u subjektivnom i intimnom tumačenju teksta, pa je kreirala spot ispunjen senzualnim metaforama, suptilno interpretirajući buđenje ženstvenosti, ali i eksploziju seksualne energije.

Crystal: Poljubi me sad

Tuzlanska pop soul pjevačica Crystal pojavila se prošle godine s pjesmom ”Savršen tren”, koja je savršeno predstavila njezine velike vokalne mogućnosti, a sada predstavlja video spot za novu pjesmu, četvrtu u njezinom opusu, “Poljubi me sad”.

Autor pjesme i spota je poznati tuzlanski kompozitor i producent Azur Jahić.

Gentleman: Crystal

Igrom slučajnosti imamo još jedan ”Crystal”, ali kao pjesmu.

Jedno od novih imena na kantautorskoj sceni, mladi zagrebački umjetnik Gentleman, objavio je spot za svoj prvi singl ”Crystal”, retro baladu koja najavljuje njegov eponimni album planiran za početak drugog mjeseca iduće godine.

Pravim imenom Marko Lucijan Hrašćanec, Gentleman je već s prvom publiciranom pjesmom privukao pažnju hrvatskih ”novinara koji slušaju muziku”, uz sugestiju da obratimo pažnju na ovog netipičnog poetskog melankolika.

Bang Bang: Papar i sol

Zagrebačka pop-rock grupa Bang Bang ima spot za pjesmu ”Papar i sol” s kojom će nastupiti na predstojećem, 65. Zagrebačkom festivalu, 26. 1. 2018. godine.

Muziku i tekst napisao je gitarista benda, Hrvoje Praskalo, a artistički spot uradili su Ljubo Zdjelarević i Raul Brzić.

The Frajle: Ne idi

The Frajle predstavljaju pjesmu “Ne idi”, singl sa najnovijeg studijskog albuma “Ljubav na dar. Autorica glazbe i teksta je Vanna, a ovo joj je prva suradnja sa Frajlama, dok je za produkciju i aranžman zaslužan Nikša Bratoš.

Andrej Grozdanov ft. Vlatko Stefanovski – God Rest Ye Merry Gentleman

Poslije nekoliko singlova, Andrej Grozdanov & Friends objavljuju izlazak instrumentalnog albuma ”An Acoustic Christmas”, sa drugačijom vizurom najpoznatijih božićnih pjesama iz raznih tradicija, a na kojem gostuju vrsni gitaristi Phil Keaggy (USA), Vlatko Stefanovski (MK), Zoran Majstorović (HR), Martin Moro (AT) i John Stowell (USA) okupljeni oko hrvatskog gitariste Andreja Grozdanova.

Od klasika kao Silent Night, O Holy Night ili The First Noel, album sadrži i niz malo poznatih tema, a posebno je atraktivan zbog instrumentalnih izvedbi.

Morel?

Nije ovo pitanje, ali ćemo odgovoriti: a zašto ne bi moglo!

Iza naziva alter-rock grupe Morel? (vidi portret) koja djeluje u Londonu stoje Banjalučanin Ervin Vojić i Tuzlak Emir Hukić, a pred nadolazeće praznike bend nudi besplatni download albuma ”Olimpiada Popular” sa njihovog Bandcampa.