Shljuka

Shljuka – muzika koja definitivno nije za svakoga

Muzika - regija Show Time

Shljuka je projekt beogradskog pijaniste i kompozitora Aleksandra Jovanovića, koji nije ni elitistički ni ekscentričan, ali je sjajan primjerak drugačijeg u obilju konzumerske lako probavljive muzike.

Aleksandar Jovanović Šljuka poznat je znatiželjnijoj beogradskoj publici kroz rad sa klupskim bendom Coolares, te u autorskim projektima Woodcock Group i Serbian Jazz BRE i nekim drugim jazz sastavima.

Možda ga je brojni auditorij, čak i onaj izvan Srbije, i detektirao kao klavijaturistu na koncertima popularnog Marčela, koji ni sam nije standardni reper, okupljajući iza sebe manji jazz sastav Napeti Quintet sa Šljukom u postavi, te izvodeći eksperimentalnu fuziju ocijenjenu genijalnom, ali opet ne za svakoga.

Marčelo i Napeti kvintet
Marčelo i Napeti kvintet

Šljuka je početkom prošloga mjeseca u izdanju Lampshade Media izdao album ”Iluzija” i već s vlastitim opisom odredio ga kao izdanje za probranu publiku: ”Pesme na albumu su introspektivne ali i univerzalne, s poezijom u kojoj se autor na filozofski način bavi večnim temama ljubavi, života, univerzuma, muzikom koja je sadržajna i slojevita, ali traži punu pažnju slušaoca”.

Formalna oznaka Šljukinog žanra je pop-jazz-rock, kroz njegov zvuk se provlače note soula, pa čak i elektronike, no sve to namijenjeno je malo zahtjevnijoj publici koja posebnu pažnju poklanja tekstovima.

Teme sa ”Iluzije” možda će stariju generaciju podsjetiti na davnašnje samostalne radove Lazara Ristovskog ili ljubljanskog jazz-rock Septembera ili, pak, na nešto popularnijeg slovenačkog kantautora Aleksandra Mežeka, ali to su samo diskretne asocijacije, jer je Šljuka autentičan. I dobrodošao u vrijeme ‘take the money and run’ filozofije.

Shljuka i bend
Shljuka i bend

Ekipu na albumu čine Aleksandar Jovanović (vokal, klavijature, kompozicije, aranžmani, tekstovi), Marko Fabry (bas), Aleksandar Cvetković (bubnjevi), Nevena Jelić (prateći vokal), Nevena Glibetić (prateći vokal) i posebni gost Max Kochetov (saksofon).

Koncertna promocija albuma će se dogoditi večeras u beogradskom Soul Society – stari Bitef prostoru.

Svi brojevi dostupni su kao video lyrics na You Tube kanalu.

1 razmišljanje na “Shljuka – muzika koja definitivno nije za svakoga

Komentari su zatvoreni.