Toše Proeski - sjećanje foto Maja Zlatevska, Cropix

Deseta godišnjica pogibije Tošeta Proeskog

Muzika - regija Show Time Vremeplov

Region se danas s pijetetom prisjeća čudesnog makedonskog pop pjevača, koji je 16. 10. 2007. tragično stradao u 26. godini, a tim povodom Mascom je pustio nikada objavljeni njegov demo snimak pjesme ”Kad voliš”.

Autor Mirko Vukomanović pjesmu je izvorno namijenio Proeskom, koji je 2002. snimio demo verziju, ali se, ipak, te godine pojavila na singlu makedonske pjevačice Karoline Gočeve. Tošetov demo je ostao u arhivu i danas je prvi puta predstavljen.

Desetak dana ranije, desetu godinu uzastopno, u Skoplju je održana tradicionalna manifestacija “Zvjezdano nebo”, kojom se obožavatelji prisjećaju 5. 10. 2007., dana kada je Toše izveo posljednji koncert u tom gradu, i ove je godine noć posebno bila emotivna.

Međutim, gorak okus daje činjenica da odluka Sobranja Makedonije o izgradnji memorijalnog spomenika obožavanom pjevaču, kojeg su posthumno proglasili zaslužnim građaninom Makedonije -još nije ostvarena.

Koliko god je prije pet dana cijeli region, kao sjajnu, pozdravio vijest da je makedonska skupština dodijelila Vlatku Stefanovskom državnu nagradu ”11. oktobar za životno djelo u kulturi i umjetnosti, toliko su izvještaji makedonskih medija da Toše Proeski i dalje počiva u grobnici na kojoj nema ni nadgrobne ploče samo potvrda žalosne činjenice da naše (političke) institucije nemaju stalni i ujednačen odnos prema značaju popularne kulture i njenim najvećim kreatorima.