street-musicians

Mobilna oprema za ulične i putujuće svirače

Muzika - svijet Samo urbano Show Time Tehnologija

Nikada bolju tehničku podršku nisu imali ulični i putujućI svirači – na tržištu danas mogu naći akustične gitare kojima se može odvojiti i sklopiti vrat bez skidanja žica, te modularni prijenosni zvučnici sa pojačalom i mikserom, uz sve prednosti Bluetooth povezivanja.

Mnogim sviračima akustične gitare vjerovatno je najveća mora dugotrajno ili često nošenje instrumenta u pomalo nezgrapnim torbama i koferima. Međutim, još prije par godina pojavio se novi trend u proizvodnji – gitare kojima je moguće odvojiti vrat od tijela bez skidanja žica. Tako rastavljena gitara spremi se u torbu samo nešto veću od prosječnog ruksaka, s kojom je puno zgodnije putovati.

U osnovi patent je smišljen da bi se gitara mogla unijeti u avion ili autobus kao ručni prtljag, ali je koristan svima koji često putuju sa svojim instrumentom.

Drugi dio priče o mukama uličnih svirača vezan je uz ozvučenje.

I tu je tehnologija znatno napredovala, pa su već godinama dostupni modularni, prijenosni zvučnici s punjivim baterijama velikog kapaciteta, ugrađenim pojačalima solidne snage, mogućnošću akumulatorskog napajanja, ugrađenim mixerom i opcijama Bluetooth povezivanja.

U ove male razglasne sisteme moguće je spojati više mikrofona (ručni, bubicu ili naglavni), a oni se najčešće smještaju u ‘kutijicu’ u sklopu zvučnika. Također u razglas je moguće spojiti i dodatni zvučnik, ili više njih, ali i dodatni CD-USB player.

Jedan od cijenom pristupačnih modela, Mipro MA-708, dostupan i na ovom tržištu u distribuciji zagrebačkog AVR-a, ima snagu od 190 Watta, tri moguća izvora napajanja (naizmjenična struja, ugrađeni akumulator ili pomoću istosmjerne struje – DC jacka), a jedno punjenje akumulatora osigurava čak 8 sati neprekidnog rada, dok se u ovaj aktivni zvučnik mogu uključiti ukupno 4 mikrofona.

Mipro MA-708-PK4