Potvrde održavanja ljetnih festivala u BiH, Hrvatskoj i Srbiji – od OK Festa do Exita

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Nakon potpunog otkazivanja ovogodišnjih izdanja nekih velikih i zapaženijih festivala u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, danas stižu bolje vijesti za događanja potkraj ljeta, od OK Festa na Tjentištu do novosadskog Exita.

U Hrvatskoj su za sljedeću godinu prebačena dva najveća festivala, Ultra Europe u Splitu i zagrebački IN Music, a početkom maja ista objava stigla je od organizatora Sarajevo Beer Festivala i Mostar Summer Festa, te prije nekoliko dana i Arsenal Festa, no danas saznajemo da ipak nije sasvim propala ovogodišnja ljetna festivalska sezona.

Institut za javno zdravstvo RS-a objelodanio je da se četiri festivala mogu održati tokom jula i augusta uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka koje tada budu na snazi.

Riječ je o banjalučkim događajima Run And More Weekend u terminu od 3. do 5. jula, Fresh Wave na tvrđavi Kastel, od 6. do 8. augusta, te Moto fest Banjaluka 2020, koji je pomjeren na vikend 21. i 22. 8. i po najavi organizatora ima ranije najavljene headlinere, Neleta Karajlića, Galiju, Kerber, Bjesove i Love Hunters.

OK fest na Tjentištu je pomjeren za august, a uskoro očekujemo datum održavanja i popis bendova.

Među velikim festivalima u Srbiji zeleno svjetlo su dobili EXIT u novom terminu od 13. do 16. 7. i za sada je poznato da će na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu biti smanjen kapacitet festivala na pola od uobičajnih 55.000 posjetitelja po danu, te da će programi biti priređeni na Dance Areni, Main Stageu i No Sleep bini, dok će veliki broj mali pozornica ove godine izostati.

Još dva znamenita događaja u Srbiji objavljuju termine – Belgrade Beer Fest će biti održan od 20. do 23. 8. i Music Week od 28. do 30. 8. na beogradskom Ušću.

Niz popularnih festivala u Hrvatskoj planiranih za osmi mjesec vjerovatno bi se trebali održati. Među njima je Ferragosto Jam na Orahovačkom jezeru, koji je u svom ‘sretnom’ 13. izdanju planiran za termin 5. – 9. 8. 2020. i kako stvari stoje nije ugrožen, a još se čekaju zvanične informacije o Sonus Festivalu koji bi se na Zrću trebao održati od 16. do 20. 8.