Infuzija, braća Đorđe i Mirko Ostojić

Infuzija – najneobičniji, porodični bend na Demofestu!

Muzika BiH Show Time

U izboru ukupno 50 demo bendova iz cijelog regiona, koji će nastupiti na ovogodišnjem desetom banjalučkom Demofestu, iz Bratunca stiže najneobičniji rock trio koji čine otac i dva sina.

Bratunac je gradić s otprilike 8000 stanovnika, smješten na krajnjem sjeveroistoku BiH, na rijeci Drini koja čini granicu sa Srbijom.

Jedna od uobičajenih predrasuda, da su u ovako malim i dosta zabačenim sredinama male šanse naći iole zanimljive rock tragove, opet završava kao ”svako pravilo ima izuzetak”.

Iz jedne bilješke u lokalnom glasilu eSrebrenica saznajemo da se jedan rock muzičar imenom Rajko Ostojić kao mlad počeo baviti sviranjem bas gitare, da je bio član nekoliko bratunačkih bendova (dakle, daleko da nema tragova rocka) i da je novu grupu Infuzija formirao – sa svojim sinovima.

Ni to ne bi bilo previše neobično da sinovi nisu Đorđe za bubnjevima, koji danas ima 10 godina, i gitarista/pjevač Mirko, tek nešto stariji kao 14-godišnjak.

Početak vrlo uobičajen, uvježbali su i svirali covere domaćih i svjetskih rock hitova, ali ono što je puno važnije – počeli su raditi vlastite pjesme. Do sada su snimili već šest brojeva i izdali ih na mini albumu pod nazivom ”Život je dar”.

Kažu da imaju još pjesama koje zajedno prave, otac uglavnom tekstove, a svi zajedno melodije i aranžmane.

Kada je poznati muzičar, glumac i reditelj Nikola Kolja Pejaković od direkcije Demofesta dobio pozivnicu da bude prvi samostalni selektor festivala, koji će – nakon što je žiri sa konkursa izabrao 30 izvođača za takmičarski program – izabrati dodatnih 20 bendova za novu fesativalsku ”Beton” binu, on je u svoj sasvim osobni izbor uvrstio i Infuziju iz Bratunca.

Kako je došao do njih, manje je važno. Filozofija svakog demo festivala, da otkriva i pruža jednake prilike svakom autentičnom i perspektivnom sastavu, puno je važnija, a ona u ovom slučaju samo ima dodatnu atraktivnost.

Naslovna fotografija: eSrebrenica.ba