Square, photo Stephane Mahe

Zlatna palma u Cannesu za švedski film ”The Square”

Film & Foto & TV Show Time

Dodjelom nagrada, večeras je završen 70. Internacionalni film festival u Cannesu, a slavodobitnik je švedski reditelj Ruben Oustlund, autor film “The Square“.

Satira o svijetu umetnosti, priča o menadžeru muzeja koji prije postavljanja jedne instalacije  unajmljuje PR kompaniju da privuče pažnju publike za izložbu, proglašena je najboljom u konkurenciji 19 filmova i osvojio trofej koji je ove godine bio ukrašen malim dijamantima u povodu festivalskog jubileja.

Koliko je Oustund bio šokiran osvajanjem glavne nagrade, pokazuje Reutersova fotografija sa završne ceremonije.

Među ostalim slavodobitnicima je ”The Beguiled” (drama o građanskom ratu iz 1971.), film američke rediteljice Sofie Coppole, koja je osvojila nagradu za najbolju režiju.

“Veliku nagradu”, posebno priznanje za film koji nije uspio dobiti glavnu nagradu, dobio je francuski reditelj Robin Campill za film “120 battements par minute” (120 otkucaja u minutu), a nagrada žirija pripala je filmu “Nelyubov” (Bez ljubavi), ruskog režisera Andreja Zvjaginceva.

Holivudska glumica Diane Kruger proglašena je najboljom glumicom (film “Aus dem Nichts”), a Joaquin Phoenix je najbolji glumac (film “You Were Never Really Here”).

Naslovna fotografija: Reuters/Stephane Mahe