Koncertni podsjetnik na istorijski rock koncert u Sarajevu

Muzika BiH Show Time

Lačni Franz je krajem aprila 1996. izveo jedan od prvih poslijeratnih koncerata u Sarajevu i bio iskra nade za napaćene stanovnike u godinama potpuno blokiranom gradu. Ovog vikenda će slovenački bend u Sarajevu prirediti koncertni podsjetnik na taj veličanstveni trenutak.

Posebno je zanimljivo da je, u okviru jedne reportaže, sačuvan kratki video snimak sa tih davnašnjih nastupa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, 24. i 25. aprila, pa je Zoran Predin, lider slovenačkog rock benda, na nedavnoj press konferenciji posebno istaknuo: “Bilo bi nam jako drago da se javi djevojka s kojom plešem. To je snimljeno u videu i mi se nadamo da će se javiti i da ćemo ponoviti valcer”.

Ovaj put u drugom prostoru, na sceni Sarajevskog ratnog teatara (SARTR) Lačni Franz će svirati opet dvije večeri uzastopno, 21. i 22. aprila, predstavljajući novi album ”Svako dobro”.

Današnji SARTR nekada je bio znameniti CDA (Centar društvenih aktivnosti), gdje su prije rata nastupali najveći bendovi s prostora bivše Jugoslavije, kao Azra, EKV, Haustor, Rambo Amadeus, Zabranjeno pušenje, Elvis J. Kurtović, Oktobar 1864, Đavoli, Kud Idijoti, Električni orgazam, Laibach i brojni drugi, a u želji da se, koliko je moguće, obnovi njegov status hrama rocka, tu su već priređeni koncerti Darka Rundeka i Cargo Trija, Damira Avdića, Ramba Amadeusa i, evo, sada Lačnog Franza.

Lacni Franz