Foto konkurs Glas.ba: pobjednički glas za AC/DC live

Cooltura Gledam

Na otvaranju izložbe fotografija sa konkursa portala Glas.ba i Udruženja ‘Zona muzike’ žiri je objavio odluku o najboljim radovima, a prvu nagradu osvojio je Branko Galičić iz Županje za fotografiju sa koncerta AC/DC.

Na foto konkurs ”Glas koji se vidi, slika koja se čuje” stiglo je blizu 200 radova iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Tročlani žiri – Dado Ruvić (umjetnički fotograf i Reutersov fotoreporter), Murat Jašarević (internacionalni majstor fotografije) i Ferida Abdagić (dizajnerica) – izabrao je radove za izložbu koja je 7. aprila otvorena u čitaonici Opće biblioteke u Zenici, gdje će biti dostupna publici do kraja idućeg mjeseca.

– Ovo je spontano rođena sjajna ideja, – rekao Midhat Kasap, direktor Biblioteke. – Za ovu izložbu smo uredili stalne zidne panoe, pa naša čitaonica sada postaje novi galerijski prostor u gradu koji će imati iznimnu vrijednost, jer će sve izložbe biti dostupne tokom cijelog dana, potencijalno najzanimljivijoj publici, stotinama srednjoškolaca i studenata koji su ovdje svakodnevno.

Na izložbi su predstavljeni autori, abecedno: Branko Galičić, Brigita Rafanelli, Indir Merdanović, Jelena Mirjanić, Jovan Vidaković, Maja Prgomet, Marina Pešić, Miljan Šišić, Nino Mujkić, Olja Simović, Selver Učanbarlić, Senad Tahmaz, Silvana Malinović, Siniša Pašalić, Slaven Dević, Srđan Dunđerović, Tea Jagodić, Vladimir Milojković i Vukašin Stanojević.

Pred simbolično otvaranje izložbe, koja je priređena kao dio tradicionalne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, žiri je objavio i odluku o najboljim radovima.

Pobjednik konkursa je županjski fotograf Branko Galičić, koji je kandidirao seriju koncertnih forografija (2Cellos, Lenny Kravitz, The Rolling Stones…), a za iznimni trenutak koji je ulovio na koncertu AC/DC u Minhenu osvojio je glavnu nagradu, foto aparat Canon EOS M10, i plaketu ”Pobjednički glas”.

Izlozba - Branko Galicic AC/DC

Nagrađeni su, također, Tea Jagodić (Banja Luka), kojoj je pripala plaketa ”Glas rock and rolla” za kolekciju koja rock and roll muzici daje veliki značaj i čuva je od propadanja, Brigita Rafanelli (članica foto-kluba Split) – plaketa ”Ženski glas” kao podrška autoricama čiji je umjetnički ‘subjekt’ žena i načinu da se čuje njihov individualni glas.

Među nagrađenima su, također, Nino Mujkić (Zenica) – plaketa ”Glas budućnosti” za fotografiju koja prikazuje inovativan ili futuristički detalj i tako nam približava budućnost, koja je zapravo već i stigla, Senad Tahmaz (Sarajevo) – plaketa ”Glas realnosti” za seriju fotografija koje tematiziraju društveno marginalne teme i tako nas upoznaje da u našem realnom svijetu postoje drugi i drugačiji čije je postojanje jednako vrijedno, ali se o njemu ne govori dovoljno, te Marina Pešić (Novi Sad) plaketa ”Glas žene u muzici” za kolekciju uzbudljivih fotografija urađenih na koncertima i festivalima.

– Uočavajući da među radovima izabranim za izložbu imamo trećinu fotografija koje su uradile žene i čak polovinu dobitnica priznanja, ja, iz svog ugla žene koja se isto tako bavi umjetničkim radom, ovaj konkurs smatram posebno vrijednim i skoro netipičnim za naše prilike, koliko god se to nekome učinilo subjektivnim, – istakla je članica žirija, Ferida Abdadić.

Pored kratkog video zapisa o izložbi i uručenju nagrada, u fotogaleriji možete pogledati i sve izložbene eksponate.

Naslovna fotografija: Ferida Abdagić (žiri), Brigita Rafanelli (autorica), Branko Galičić (autor), Nino Mujkić (autor), Dado Ruvić (žiri)