Svijet novog vala se (opet) pokreće između Zagreba i Beograda

Muzika - regija Show Time

Renato Metessi i Zvijezde su objavili video ”Slobodni” za pjesmu sa albuma ”Ljudi od slame” (Dallas Records, 2016.), a režirao ga je Branko Radaković, autor jednog od istaknutih rock dokumentaraca nove produkcije, ”Limunovo drvo”.

Čak 12 godina nakon svog autorskog albuma “Veliki strašan film“, Metessi je ponovo okupio originalnu postavu kultnog zagrebačkog novovalnog benda Zvijezde, onu koja je 1982. snimila prvi album ”Imitacija života”: Branko Badanjek (bubnjevi), Branko Kužnar (gitare) i Željko Đeverlia (bas).

Dosljedan sebi, Metessi je za povratnički album Zvijezda opet napisao pjesame o nedosanjanim snovima, romantičnim iluzijama i vječnim idealima, a tema ”Slobodni” je jedna od karakterističnih.

Video je sniman jednim dijelom u Zagrebu, a većinom na autentičnim lokacijama – uz stare dizalice u nekadašnjoj sisačkoj luci te u Domu kulture, gdje su Zvijezde i rođene prije 35 godina.

Metessi i Branko Radakovic

Režiju, montažu i cjelokupnu ideju spota potpisuje beogradski reditelj Branko Radaković, čiji zajednički rad sa Metessijem ima uvodnu priču.

– Renato i ja smo se upoznali u Zagrebu 2015. godine, na projekciji mog dokumentarnog filma ”Limunovo drvo” o istoimenom beogradskom sastavu koji je preteča EKV-a, – priča Branko. – Ostali smo u kontaktu i nekako spontano sam poželeo da radim nešto s njim. Prvo sam mu poslao ideju za pesmu ”Svet se pokreće”, a onda u međuvremenu, dok smo kreirali zajedno tu pesmu, Renato je predložio da uradimo i jedan spot Zvijezda, pa je odabrana tema ”Slobodni”.

Kako ga Glas.ba otkriva Branko Radaković, njegov duet sa Metessijem, ”Svet se pokreće”, već je završen, snimljen je i video spot koji još treba montirati, a izlazak se može očekivati prije ljeta.

Naslovna fotografija: Branko Radaković (u sredini) sa Zvijezdama