Oscar 2017, gaf

Oscar: najbolji film je La La Land!… oops… Moonlight!

Film & Foto & TV Show Time

Takav besmisleni gaf nikada se ni bi smio dogoditi na najvećem i najskupljem ceremonijalnom showu u svijetu filma, a desio se i to u glavnoj kategoriji – za najbolji film proglašen je ”La La Land”, a onda ”Moonlight”.

Prezenter Warren Beaty je otvorio kovertu i pročitao: ”Najbolji film je ”La La Land!” i kada je već cijela ekipa oduševljeno stigla na pozornicu i preuzela trofej, organizator je izašao pred mikrofon i objasnio da je u pitanju greška.

Pogledajte video.

Film ”Moonlight” (reditelj Barry Jenkins) dobio je još nagradu za najbolji adaptirani scenario te za najbolju sporednu mušku ulogu (Mahershal Ali), što je, kako bilježe hroničari oscarovskih zanimljivosti, prvi trofej za glumca islamske vjeroispovijesti.

Glavni favorit ”La La Land”, koji je dostigao rekord po broju nominacija, rekord nije ponovio i u broju zlatnih kipića, ali mu je, ipak, pripalo najviše trofeja na 89. ceremoniji, ukupno šest – za najbolju režiju (Damien Chazelle, koji je, pak, time postao najmlađi reditelj s ovom nagradom), za najbolju glavnu žensku ulogu (Emma Stone), te za originalni song (“City of Stars”), muziku, scenografiju i fotografiju.

Treći istaknuti slavodobitnik je film ”Manchester by the Sea”, koji ima najbolju mušku glavnu ulogu (Casey Affleck), a nagrađen je i za najbolji originalni scenario.

Emma Stone, Oscar