Madame Baheux

Madame B: uzbudljivi balkanski zvuk sa bečkom elegancijom

Glas.ba RTV

Ako niste nikada čuli za njih, vrijeme je da ih upoznate – Madame Baheux je world music, rock i jazz sastav iz Beča, koji predvode Jelena Popržan iz Srbije i Ljubinka Jokić iz Bosne, a oduševljava Evropljane, gdje god zasviraju.

Diljem svijeta možete pronaći izuzetno uzbudljive muzičke sastave, toliko maštovite i jedinstvene, da, kad nabasate na njih, pomislite da zaslužuju i svjetsku slavu. No, većina njih tome ni ne teže, pa ih otkriti možete samo slučajnom igrom sudbine.

Nakon što smo vam nedavno predstavili njemački ženski sastav, zabavne i satirične Las Balkanieras, koji su pokrenule jedna Bosanka (La Donna Bosanchera) i jedna Hrvatica (Balkaniera Mediteranovich), upoznajemo vas sa još jednim vrlo zanimljivim ženskim bendom, koji ima sličnu kombinaciju u postavi, ali pripada drugom žanru.

Sastav se zove Madam Baheux i formiran je u Beču.

Madame Baheux

U postavi su Jelena Popržan iz Srbije (viola, vokal), Ljubinka Jokić iz Bosne (vokal, gitare), Maria Petrova iz Bugarske (bubnjevi, udaraljke), te dvije Austrijanke, DeeLinde (čelo, vokal) i Lina Neuner (kontrabas).

Jelena je rođena u Vojvodini i studirala je muziku u Grazu. Još u ranijim projektima (catch pop duo String-Strong i trio Sormeh) donijela je novi vjetar na austrijsku world music scenu, spajajući svoje klasičarsko iskustvo sa modernim izrazima, a prvenstveno iskazujući izuzetne vokalne sposobnosti, karizmu i talenat za eksperimente.  

Bosanka se, pak, smatra nesputanom rock ‘n’ roll dušom benda. U Austriji su legendarni postali njezini energični nastupi sa drugom svojom grupom Jok!, a ono što donosi u Madam Baheux je neobična melodičnost sviranja gitare, te izražajan soul glas u kojem odzvanjaju tonovi ex-yu rocka ’80-ih, bosanske sevdalinke i balkanskih romskih melodija.

Kao muzički kolektiv, svih pet muzičarki u Madam Baheux su zabavne, živahne, čudesno groovy, ženstvene i sassy (neko ko je pun sebe, ali na pozitivan način). Njihove uzbudljive narodne pjesme iz Bugarske, Srbije, Bosne i Makedonije u inovativnim aranžmanima, ali i njihove originalne autorske kompozicije, izmiješane u različitim stilovima – od world musica i jazza do rocka i protestne pjesme – najuvjerljivije se doživljavaju u živim nastupima.

Dok ne budemo u ovim krajevima jednom imali takvu priliku, poslušajte i pogledajte Madam Baheux u ovih nekoliko video spotova, uz napomenu da s obradom tradicionala ”Ne si go” pobijedile u Austrian World Music Awards 2014.

Fotografije: Mario Lang (naslovna) i Manfred Werner