Mostar Rock School, spot za apel

Spasimo Mostar Rock School !!!

Muzika BiH Show Time

Kada je prije malo više od mjesec dana Glas.ba uradio intervju sa Orhanom Maslom o fenomenalnoj Mostar Rock Školi, bio je to samo skromni prilog afirmaciji ovom jedinstvenom muzičkom projektu u BiH, za koji smo vjerovali da nikada neće biti u krizi. Avaj!!!

Grupa mostarskih muzičara 2012. godine je pokrenula zamisao o Mostar Rock Schoolu, u početku tek kao pokušaj da razdrmaju utihlu lokalnu rock scenu.

No, kada su se vrlo brzo u Muzičkom centru Pavarotti, gdje je škola smještena, počeli pojavljivati neslućeni mladi talenti za pjevanje i sviranje na svim mogućim instrumentima, ekipa koja je školu osmislila ili se priključila u edukaciji polaznika (Orhan Oha Maslo, Atilla Aksoj, Jelena Milušić, Mili Tiro, Marin Bošnjak i brojni drugi) shvatila je da to više nije samo lokalna priča.

Više od 100 polaznika, nekoliko bendova koji su u školi formirani, desetina pjesama i video snimaka, koncerti i turneje vrlo brzo su Mostar Rock School učinili prepoznatljivim fenomenom u širem okruženju. Jednostavno, postali su toliko dobri da je svako normalan povjerovao kako se nikada neće pojaviti ni tragovi njihove krize. Ne stvaralačke, nego finansijske.

Ali, odavno smo trebali naučiti da ovdje kultura ne vrijedi baš previše onima koji drže kasu. Još ako je rock – onda im je zadnja rupa na svirali.

Danas su Mostarci službeno započeli kampanju za prikupljanje donacija i svi koji mogu i žele podržati program njihove škole, njeno spašavanje od zatvaranja,  to mogu učiniti uplatama putem PayPal računa.

Podršku su počeli dobijati i od brojnih muzičara iz cijelog regiona, a Dubioza kolektiv, Van Gogh, Sergej Trifunović, Dino Šaran, Mario Knezović i Vasil Hadžimanov za njih su već snimili i spot podrške uz poruku: “Ne odustajmo od Rock škole Mostar, ja neću”.

Informacije o akciji možete pratiti na zvaničnoj ili Facebook stranici Rock škole.

Uz apel-spot, pogledajte i jedan od produkata mostarske škole, MoRS Blues Band i obradu tradicionala ”Emina”, pa najbolje sami možete procijeniti potrebu akcije za spašavanje ovog bisera BH rock scene.