Predstava BNP, Drang Nach West

BNP Zenica -najviše nagrada na pozorišnim susretima u Brčkom

Cooltura Gledam

Rekordni broj trofeja na 33. Susretima pozorišta u Brčkom pripao je ansamblu Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koji je osvojio ukupno šest nagrada!

Grand prix za najbolju predstavu u cjelini, prema ocjeni stručnog žirija, pripao je predstavi ”Rodoljupci” koju je, po tekstu Jovana Sterije Popovića, u režiji Andraša Urbana, izvelo Narodno pozorišta Beograd.

Ipak, Zeničani su najviše slavili. Također po odluci međunarodnog žirija, njihova predstava “Drang nach Westen – Prodor na Zapad” osvojila je nagrade za dramski tekst Dragana Komadine, za najbolju režiju Lajle Kaikčija, za muziku Igora Kasapovića, scenografiju Sabine Trnka, kao i nagradu za najbolju predstavu u cjelini pozorišta iz BiH te “Srebrnu statuu” festivala za najbolju predstavu u cjelini, prema odluci žirija publike, čime je postala nesumnjivim pobjednikom ovog izuzetno značajnog regionalnog teatarskog festivala.

Pored toga, teatar iz Zenice ove godine brčanskim susretima (po mnogima, festivalu koji se po programskim vrijednostima sve više približava statusu Sterijinog pozorja) ostvario je još jedan pažnje vrijedan kuriozitet.

Naime, ovogodišnji festivalski selektor je za glavni takmičarski program 33. susreta odabrao čak tri predstave sa repertoara BNP-a Zenica, što se u dugoj historiji ove manifestacije nikada ranije nije desilo.