adolf-hitler

Sivi vuk: bjekstvo Adolfa Hitlera

Čitam Cooltura

Brojne se teorije zavjere vezuju za lik i djelo ozloglašenog njemačkog kancelara Adolfa Hitlera, međutim jedna od njih se izdvaja i već decenijama golica i uzbuđuje maštu historičara i ljubitelja teorija zavjere. Riječ je o nevjerovatnoj pretpostavci da Adolf Hitler nije izvršio samoubistvo i da su on i njegova životna saputnica Eva Braun nastavili život u Argentini. Ova naizgled suluda teorija našla je brojne pristalice u svijetu, a potkrijepljena je i brojnim dokazima i svjedočanstvima.

Nakon pet godina istraživanja, novinar, pisac i filmski režiser Gerrard Williams, zajedno sa vojnim historičarom Simonom Dunstanom, konačno je sastavio sve dijelove ove zamršene slagalice i ispričao, kako on tvrdi, pravu priču o smrti Adolfa Hitlera, u knjizi Sivi vuk – Bjekstvo Adolfa Hitlera. Knjiga sadrži mnoštvo ranije neobjavljenih rezultata intenzivnih terenskih istraživanja u Argentini, uključujući intervjue s mnogim očevicima, kao i nova otkrića koja dokazuju da fragmenti Hitlerove lobanje pripadaju ženi, te naučne dokaze da je Hitler, za vrijeme upravljanja Njemačkom, imao barem jednog dvojnika.

Williams i Dunstan, dakle, opovrgavaju široko prihvaćeno mišljenje da su Hitler i Eva Braun izvršili samoubistvo u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. godine. Umjesto toga, oni tvrde, postoje brojni dokazi koji ukazuju da je par, na kraju Drugog svjetskog rata, pobjegao i započeo novi život u Argentini, tačnije u enklavi pod nacističkom kontrolom. Autori dalje tvrde da je par imao dvije kćeri, prije nego što je Hitler umro 1962. godine u dobi od 73 godine.

Gerrard Williams, historičar i novinar koji je opširno pisao o Drugom svjetskom ratu, izjavio je za Sky News: “Nismo htjeli ponovo ispisivati historiju, ali dokazi koje smo otkrili o bijegu Adolfa Hitlera bili su previše brojni i uvjerljivi da bismo ih ignorisali. Osim toga, ne postoje forenzički dokazi za njegovu ili smrt Eve Braun, a priče očevidaca o njihovom životu u Argentini su detaljne i uvjerljive.“

Prije pisanja ove intrigantne knjige, Williams je snimao dokumentarne filmove u Argentini, kada je naišao na priču o tome da je Hitler tamo pobjegao podmornicom i tek kasnije umro. Prvobitno je htio da o tome snimi neozbiljan dokumentarac o ‘teoriji zavjere‘. Nikad prije se nije bavio pričama o ‘zavjeri‘ i činilo mu se kao fina promjena poslije ozbiljnih vijesti i tema. Međutim, tokom daljeg rada postalo je jasno da u toj priči ima mnogo više. Ono što su on i koautor knjige Simon Dunstan otkrili okrenulo je prihvaćenu historiju naopako.

Pročitajte ovu izuzetnu knjigu koja obiluje informacijama, svjedočanstvima i dokazima i donesite svoj vlastiti sud.