FENA Novost: Sajam poljoprivrede u Vlasenici okupio 50 izlagača

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-12 12:37:26

Sajam poljoprivrede u Vlasenici okupio 50 izlagača

VLASENICA, 12. oktobra (FENA) – Drugi sajam poljoprivrede u Vlasenici okupio je 50 izlagača koji su na parkingu stadiona ponudili voće, povrće, mlijeko i mliječne proizvode, med i proizvode od meda te razne rukotvorine.

Sajam je organiziran u okviru Projekta ”Uključiv ekonomski rast i stvaranje zaposlenja u istočnoj BiH-Regija BIRAČ”, a finansiraju ga Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i CARE Austrija.

Cilj sajma, kako je kazao općinski načelnik Dragoslav Todorović, je promocija poljoprivrede što je i strategija razvoja općine Vlasenica.

– Klimatski uslovi i prirodna bogatstva nam omogućuju da razvijamo poljoprivredu na čemu intenzivno radimo – istakao je Todorović dodajući da su sajmovi prilika da domaći proizvođači ponude svoje proizvode, ali i da se povezuju s proizvođačima iz drugih dijelova države.

Kako je sajam prilika i za proizvođače iz drugih gradova, žene umrežene Udruženjem ”Jadar” iz Konjević- Polja postavile su svoj štand.

Predsjednica Udruženja Ifeta Mejremić Feni je kazala da su žene Konjević- Polja predstavile poljoprivredne proizvode i ručne radove.

– Donijele smo pekmez, sokove, rukotvorine… Zahvaljujući Care International koji je podržao naše udruženje i ekonomski osnažio žene mi smo danas na sajmu da bismo prodali ono što smo proizveli – navela je Mejremić.

Dodala je da su sajmovi uvijek dobra prilika za predstavljanje.

Na sajmu svoje proizvode izložile su i predstavnice zadruge ”Žena” iz Regije BIRAČ (Bratunac, Milići, Srebrenica, Šekovići, Vlasenica i Zvornik). I one su  zahvaljujući programu ekonomskog osnaživanja žena pokrenule vlastite male biznise.

Njihov štand je posjećen, a navode da su njihovi proizvodi bili zanimljivi i na drugim, ranijim sajmovima.

Da su sajmovi dobra prilika za predstavljanje mišljenja je i povratnik u Vlasenicu Ramiz Popić.

On se u selo Gobelje vratio 2001. godine gdje sada ima farmu od 20 krava. Tu je, ističe, posao našla čitava njegova porodica. Osim poticaja koji kasne, kaže da drugih problema nema.

Tokom dana, u okviru sajamskih aktivnosti, bit će potpisan ugovor Općine i Care Internationala za podršku poljoprivrednoj savjetodavnoj službi i formiranju oglednog voćnjaka u Vlasenici.

(FENA) E.F.