Doli Bel u Zaječaru (foto Pozorište Zoran Radmilović)

Dvije velike teatarske nagrade Emiru Hadžihafizbegoviću

Cooltura Gledam

U razmaku od 24 sata, bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović osvojio je dvije velike nagrade, na prestižnom teatarskom festivalu ”Dani Gavelle“ u Zagrebu i na ”Danima Zorana Radmilovića” u Zaječaru, a obje za najboljeg glumca u predstavi sarajevskog Kamernog teatra 55 ”Sjećaš li se Doli Brel”.

Nedugo nakon što je, u martu 2019., premijerno izvedena predstava ”Sjećaš li se Doli Bel” prema predlošku romana Abdulaha Sidrana i u režiji Kokana Mladenovića, teatarski svijet je bio fasciniran ulogom Emira Hadžihafizbegovića, koji tumači lik Mahmuta Zolje, tragičnog junaka socijalističke revolucije iz šezdesetih.

Prvu veliku nagradu za to ostvarenje Hadžihafizbegović je dobio na 18. Festivalu bh. drame i autorskog teatra u Zenici, a sada su jednako oduševljenje izrazili žiriji najznačajnijih festivala u Hrvatskoj i Srbiji.

”Ove nagrade iz Hrvatske i Srbije samo potvrđuju njegov status kao jednog od najpriznatijih i najnagrađivanijih glumaca, ne samo regiona, već i Evrope”, navodi se u saopćenju Kamernog teatra 55.

Izvor: Fena

sjecas-li-se-dolly-bell